Az önjáró robotporszívó lesz a jövő háztartási gépe?

A porszívó minden háztartás fontos kelléke, nem telhet el használata nélkül egy nagyobb takarítás. A legtöbben a klasszikus, porzsákos porszívókra esküsznek, de a technika fejlődésének hála, megjelentek az első önjáró robotporszívók.

Ezek a robotporszívók korong formájúak, és nagyjából 8-10 cm magasságúak. Lapos kialakítása azért fontos, mert beférhet a nehezen elérhető helyekre is. A használata egyszerű, beprogramozzuk a porszívónak, hogy mely területet takarítsa ki, ő pedig magától elindul takarító útjára. Ráadásul időzíthető is, így könnyedén be tudjuk állítani, hogy mikorra legyen kész.

Mire hazaérünk, már csillogni-villogni fog a lakás. A kis robot töltőjét a konnektorba kell dugni, és amikor úgy érzi, hogy merül, egyszerűen visszamegy a töltőhöz, és feltölti magát. Hát nem bámulatos? Nem kell vesződni hajolgatással, nem pazaroljuk a drága időnket, és mégis tiszta a lakás. Az ismertebb márkák közül az alábbiak gyártanak robotporszívót: Samsung, LG, iRobot, Sencor.

Ráadásul a kis robot érzékeli a lépcsőket, a falakat, a szőnyegeket, így nem tud sehonnan leesni vagy nekimenni akárminek. Ha végzett a kijelölt terület takarításával, a helyére megy, és automatikusan kikapcsol. Ha több helyiséget is szeretnénk kitakarítani vele, világítótornyokat kell elhelyezni az ajtókhoz, és tudja a robot, hogy a másik szobában is folytatnia kell a takarítást.

A porzsákos porzsívókat felváltják az önjáró robotporszívók? - porzsakok.com

A porzsákos porzsívókat felváltják az önjáró robotporszívók? - porzsakok.com

Aki esetleg attól fél, hogy a korong kialakítása miatt a sarkokat nem tudja kitakarítani, azoknak jó hír, hogy a kis porszívó oldalkefék segítségével takarít a sarkokban, így azokat sem hagyja ki. Hátránya, hogy sok gondoskodást igényel annak ellenére, hogy önállóan takarít, utána alaposan ki kell tisztítani, eltávolítani a nagyobb hajakat és szöszöket. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nagyon hamar tönkremehet a készülék.

Sajnos az ára is nagyon borsos, többszörösét kérik, mint amennyibe egy hagyományos porszívó kerül. A technikai fejlődést nem lehet megállítani, valószínűleg ezek a kis robotporszívók lesznek a jövő takarítógépei, de még mindig a hagyományos, porzsákos készülékeket keresik elsősorban. Ráadásul a bizonytalan vásárlók számára biztos pontot jelent, hogy a porzsákos porszívóknál nem kell foglalkozni azzal, hogy valami baja lesz esetleg az érzékelőknek vagy az akkumulátornak, és a használata sem igényel különösebb technikai ismereteket.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: