Örök dilemma: Vásároljunk vagy béreljünk-e ingatlant?

Amennyiben az élet úgy hozza, felmerülhet a kérdés: vásároljunk meg vagy inkább csak béreljük az otthonunkat. Természetesen ennek eldöntése nagyon sokszor az anyagi lehetőségektől függ, ám nem csak és kizárólag. Számos érv szól mindkét megoldás mellett és ellen is, éppen ezért döntés előtt érdemes minden eshetőséget számításba venni.

A saját lakás röghöz köt

Bérelt lakás esetén sokkal szabadabban tudunk mozogni a városban, vagy akár az országban is, hiszen nem vagyunk úgy helyhez kötve, mint egy saját, vagy esetleg hitellel terhelt lakás esetén. Hogyha egyrészt csak hitelre tudnánk vásárolni és ráadásul nem is az adott városban vagy éppen országban képzeljük a közel jövőnket, akkor valószínűleg a bérlés a jobb megoldás.

Ha bérlésben gondolkodunk

Ha bérlésre adjuk a fejünket bőséggel meg van a szabadságunk, még akkor is, ha leszerződtünk a főbérlővel, akár egy évre is. Könnyebben mozgunk egyik helyről a másikra, és a lakás fenntartását általában a tulajdonos állja, már ami a javításokat, cseréket, felújításokat, modernizálást illeti. Igaz, sajnos van egyfajta kiszolgáltatottság is egy ilyen helyzetben.

Ha nincs még kellő mennyiségű berendezési tárgyunk, illetve bútorunk, akkor érdemes bútorozott-gépesített bérleményt keresni, de ha szeretnénk a saját ízlésünkre formálni a lakást, akkor vegyünk ki bútorozatlan lakást és rendezzük be. Utóbbinak az is a nagy előnye, hogyha egyszer saját ingatlant vásárolunk, akkor gyakorlatilag a berendezésekkel nem is kell nagyon törődni.

Örök dilemma: Vásároljunk vagy béreljünk-e ingatlant?

Örök dilemma: Vásároljunk vagy béreljünk-e ingatlant?

Magyarországon presztízskérdés a saját otthon

Míg a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban inkább a bérlés az egyik leggyakoribb lakhatási forma, addig itthon presztízskérdés az, hogy saját vagy sajátnak nevezhető otthonunk legyen. Igaz, külföldön más a bérlési rendszer is, mint itthon, de hazánkban sajnos nagyon sokan úgy vásárolnak ingatlant, hogy erejükön felül vállalnak terheket. Ez pedig komoly anyagi csapdába sorolhatja a családokat. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy mi éri meg nekünk jobban, mielőtt még olyan anyagi helyzetbe hozzuk magunkat, amelyet nem biztos, hogy megfelelően tudunk kezelni.

Hasonló bejegyzések..