A gyermekes családokban még fontosabb a kiberbiztonság

Egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy a gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy óvatosan bánjanak az internet és a közösségi hálózatok rejtett opcióival. A kiberbiztonság magában foglalja azt, hogy mit csinálnak a gyerekeink, amikor számítógépet vagy tabletet használnak, és hogy átadják-e az adataikat másoknak.

A gyermekek védelme az interneten az adataik védelmét is jelenti. Éppen ezért az Unicef összeírta a legfontosabb tudnivalókat a személyes adatok használatáról.

A tájékoztatás és a megelőzés a kulcs

Először magunkat tájékoztatjuk, utánajárunk a kényes témáknak, majd ugyanezt tesszük a gyermekeinkkel is. Igen, a kulcs a tájékoztatás és megelőzés, szüks esetén kiberbiztonsági képzés is elvégezhető. Ha elmondjuk a fiataloknak, hogy amikor letöltenek egy alkalmazást vagy programot, tudniuk kell, hogy melyik weboldalról töltik le, és hogy az mennyire biztonságos, akkor sok problémától megkíméljük magunkat.

Amikor letöltünk egy appot, több dologra is igent mondunk, amit kérdeznek tőlünk, anélkül, hogy előtte rendesen elolvastuk volna. Hozzájárulunk ahhoz, hogy hozzáférjenek a személyes adatainkhoz, a telefonos kapcsolatainkhoz, a fotóinkhoz és a tartózkodási helyünkhöz. Ezért minél többet tudunk az alkalmazást fejlesztő cégről, annál jobb.

Megelőzés a közösségi hálózatokon is

Fontos elmagyarázni a fiataloknak, hogy az adatainkat nemcsak letöltésekhez használják, hanem a közösségi hálózatokon is. Ha a fiók nem megfelelően van beállítva, akkor a személyes adataink, képeink, megjegyzéseink és egyéb információink hozzáférhetővé válnak maga a közösségi hálózat és bárki számára, aki bele akar nézni.

Emellett arra is ügyelnünk kell, hogy elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy semmilyen információt nem szabad megosztaniuk senkivel, akiben nem bíznak, és akit nem ismernek személyesen. Nyomatékosítsuk, hogy bárki létrehozhat egy profilt a közösségi hálózatokon, és másnak adhatja ki magát.

A gyermekek megtanítása arra, hogy segítséget kérjenek

Mi van, ha valaki nem megfelelő információkat kér tőlük? Ha a fiatalok bíznak bennünk, akkor ebben a pillanatban fognak segítséget kérni.

Hasonló bejegyzések..