A foltos fogak leggyakoribb okai

A fogakon megjelenő foltok mögött többféle ok húzódhat meg. Ezek közül sok jelen van a emberek mindennapi életében. Gyakori problémának számít például a rossz szájhigiénia.

A szájhigiéniával kapcsolatos hiányok miatt könnyen előfordulhat, hogy a fogakon sárgás-barnás foltok jelennek meg. Ha nem mossuk meg rendesen a fogainkat, akkor az ételben található pigmentek valamilyen módon elszínezik azokat.

Az intenzív színű ételek mindenkinek az életében megjelennek, a leggyakoribbak azonban a szeder és a cékla. Ha valami természeténél fogva erős piros vagy vörös színű, akkor figyeljünk oda a fogyasztással.

Az ételek után jönnek az italok. Köztudott, hogy az olyan italok, mint a kávé vagy a tea, hosszú távon sárgásabb színűvé változtathatják a fogak árnyalatát, ami minden egyes mosolynál feltűnő lesz. Ugyanez mondható el a dohányzásról is, ami a Sanitas szerint az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a szájüreg egészségére, beleértve a fogzománc megrongálódását is.

A gyógyszerek és a balesetek is okozhatnak foltokat

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeknél fennáll a fogak elszíneződésének kockázata, különösen bizonyos antibiotikumoknál. A hatvanas, hetvenes években született gyerekeknél történt, hogy olyan antibiotikumot kaptak, ami tetraciklint tartalmazott.

Ha ezt a készítményt a csontfogaknál adták be, akkor szürke réteges elszíneződés jelent meg, ami a bevitt mennyiségtől függően erősebben is látszódhatott. Manapság a gyereknek szánt antibiotikumok már nem tartalmazzák ezt az anyagot, azonban még mindig léteznek olyan gyógyszerek, amik elszíneződést okozhatnak.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a szájat érő ütéseket, különösen, ha közvetlenül a fogakat érintik. Ilyenkor a legrosszabb esetben az ideg egyszerűen elhal, a fog veszít az életerejéből, fokozatosan változik a színe, míg végül a fehérből feketébe megy át. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden ütközést alaposan ellenőrizzünk, mivel amellett, hogy fogtörés történhet, az elszíneződéssel is számolni kell.

Hasonló bejegyzések..