Saját lakás vagy albérlet?

Sokan dilemmáznak, hogy melyik a jobb választás: saját lakást vásárolni, vagy fenntartani egy albérletet. A kérdés nem egyszerű, főleg akkor nem, ha a meglévő pénzünk mellé még hitelt is fel akarunk venni, mert egyszerűen nem bírnánk másképpen finanszírozni a saját otthont.

Albérletpiaci körkép

Albérletben a mobilitás miatt jó lakni, tulajdonképpen semmihez sem vagyunk kötve, ha munkahelyváltás vagy egyéb okok miatt menni kell, akkor ezt könnyedén megtehetjük. Egy saját lakással már nem ilyen egyszerű a helyzet, a fővárosban egy munkahelyváltás vagy telephely költözése miatt akár órákkal is megnőhet az utazási időnk. Viszont az az otthon sosem lesz a miénk, minden nagyobb változtatás előtt ki kell kérni a főbérlő véleményét és engedélyét, anélkül még egy szöget sem verhetünk bele a falba. Az albérletek a kisebb városokban a legolcsóbbak, függ az állapottól, a közlekedéstől, a környéktől, a mérettől, nagyon sok összetevője van annak, hogy mennyiért is adnak ki egy ingatlant a tulajdonosok.

A legdrágább hely Budapest, azon belül is a belvárosi, jó közlekedéssel rendelkező, frekventált helyekért kérik meg a pénzt, hatvan-hetvenezer forint alatt nem lehet megúszni havonta az albérleti díjat egy jó helyen levő egyszobásért, és erre még a rezsiköltség is rájön.

Mindenki vágyik egy saját kis kuckóra

Mindenki vágyik egy saját kis kuckóra

Sajátban lakni mégiscsak jobb

Ha van annyi pénzünk, hogy tudunk magunknak lakást venni, akkor nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, de mindenesetre komolyan meg kell gondolni, hogy hol, milyen állapotú lakást vásárolni, nem éri-e meg várni egy kicsit és gyűjtögetni még, vagy esetleg hitelt felvenni melléje.

Sokan úgy gondolják, hogy a főbérlő helyett inkább egy hitelintézetnek fizetnek, de a lakás az övé, azt csinál vele, amit csak akar. Ebben a dologban lehet igazság, de lehetnek buktatói is a dolognak, ráadásul valamennyi önrész mindenképpen kell, különben a hitelintézet nem ad kölcsönt. Mindenképpen gondoljuk végig, hogy mi van a legrosszabb esetben, ha mondjuk elveszítjük a munkánkat, lesz-e annyi félretett pénzünk, hogy ne okozzon gondot fizetni a törlesztő részletet.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: