Párkapcsolat az idő csapdájában

A mai rohanó világban úton-útfélen találkozhatunk különböző módszerekkel, eszközökkel és mozgásformákkal ahhoz, hogy a munkahelyi stresszt feldolgozhatóvá, elviselhetővé tegyük. Legyen az jóga, pilates, zumba, aerobik vagy fittness edzések, a céljuk az: helyreállítani a megborult egyensúlyt, kezelni az elvárásoktól, teljesítménykényszerből adódó rettentő feszültséget.

De amit este sikerül orvosolnunk, azt reggeltől nagy valószínűséggel újrakezdjük. Vajon meddig vállalható ez a mókuskerék és főként milyen áron?

A mérleg két oldala

Felvetődik a kérdés, hogy önmagunk (egyébként alapvetően szükséges) karbantartása mellett hogyan juthat idő a családunkra, párunkra úgy, hogy a saját igényeink is teljesülhessenek. Tegyük mindezt úgy, hogy az együtt töltött idő ne csak egymás mellett való távolba meredést jelentsen, hanem tartalmas és mély kapcsolódást. Hazaérve a munkából, mikor kifacsarva és fáradtan sokszor csak megpihenni szeretnénk, nem könnyű még a férfi-női szerepünkben is „helytállni”. Főleg akkor nem, mikor ennek hiánya miatt fellépő feszültségek elvárássá nőnek, kioltva ezzel az eredetileg bennünk is élő vágyat.

Ördögi kör ez, ha ebből a feszültségből a média által nyújtott több tucat csatorna valamelyikében próbálunk menedéket és nyugalmat találni, mert ettől a kapcsolódás nem, csak a szakadék lesz mélyebb közöttünk.

Versenykörök a legjobb teljesítményért a munkánkban. Megéri?

Versenykörök a legjobb teljesítményért a munkánkban. Megéri?

A probléma a döntés – elvárás vagy elfogadás a kommunikációban

Mi lehet a megoldás? Abban az esetben, ha egy ilyen helyzet fennáll egy ideje, és egyik vagy akár mindkét fél elégedetlen, többet szeretne, először is meg kell hozni azt a döntést, hogy akarunk-e változtatni ezen. Ez azért fontos lépés, hiszen ha mindkét fél elismeri, hogy így nem jó, de a változásra való igény és a cél közös, akkor egymás támogatása sok segítséget jelenthet ebben. Ezután érdemes letisztázni azt, hogy kinek, mi a fontos, mi az, ami hiányzik, mi az, amiből többet vagy másképpen szeretne.

Ahhoz, hogy ne egy elvárás-csomag terhét pakoljuk a másikra, érdemes először magunkban tisztázni, milyen élményekre vágyunk az együttléteinkben, milyennek és hogyan szeretnénk érezni magunkat a másik társaságában. Más befogadni azt, hogy simogatásra vágyom és szeretnék megpihenni az öledben, mint azt, hogy jó lenne, ha néha simogatnál és velem foglalkoznál.

A kiút

A kölcsönös elfogadásból születő közös vágyak megtalálása egy mérföldkőt jelent ebben a folyamatban, hiszen ezekhez könnyebben hozzá tudunk rendelni közös élményeket és programokat. Segíthet az is, ha az elképzeléseink megvalósulásának az otthon egy szeretett szegletében megalkotott vágyfalára tűzve adunk kreatív energiát. Így minden nap magunk előtt láthatjuk, ezáltal emlékeztetve magunkat és párunkat az egymásnak, illetve Önmagunknak tett ígéretünkre.

Hasonló bejegyzések..