Duguláselhárítás bórax használatával

A duguláselhárítás utálatos munka, mindenki rosszul van már a gondolatától is. A sok piszkos víz, a kellemetlen bűz, és a nehezen hozzáférhető, tisztítandó helyek, vagy rosszabb esetben a szerelő kihívása, a kényelmetlenség, az utána történő takarítás mind-mind olyan dolgok, amit mindenki szívesen kihagyna az életéből.

Sajnos azonban a legtöbb embernek van dolga ilyesmivel, a cső bizony eldugul, néha megreped és a víz nem megy le, vagy visszajön máshol. Nem kell azonnal pánikba esni, bár jobb komolyan venni a dolgot. Számos olyan megoldás van, amivel hatékonyan és minimális kellemetlenséggel megoldható a dugulás. A kisebb dugulás. Nagyobb bajokra sajnos nincsenek házi módszerek, oda már szakember kell, aki meg tudja mondani, hogy most aztán mi lesz, meg tudja-e oldani azonnal, vagy bontásra is szükség van és hasonló rettenetességek.

Nézzünk egy egyszerű megoldást, amit a szerelő kihívása előtt érdemes megpróbálni, hátha csak kicsi a baj. A duguláselhárítás sokszor annyi, hogy a lerakódásokat fel kell oldani, azok szépen lefolynak, és a gond megszűnik. Erre a célra rengeteg vegyszert kínálnak az üzletek polcain, ám nem kell azonnal ilyen erős, vegyi anyagokat bevetni. Vannak természetközelibb megoldások is, melyek nincsenek olyan káros hatással a környezetünkre, mint a vegyi úton előállított, mesterséges szerek.

Az egyik ilyen hatékony anyag a bórax. A bórax kapható bármely háztartási boltban, bio boltban vagy még akár a szupermarketek háztartási részlegén is. Legtöbbször fehér por formájában árulják, nagyrészt félkilós kiszerelésben, de lehet akár 450 g vagy 1 egész kiló is. A bórax egy nagyon erős, maró anyag, használatakor fokozottan kell ügyelni a jó szellőzésre, valamint arra, hogy ne érintkezzen a bőrünkkel. Hivatalos nevén nátrium-borátnak hívják, de ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akkor nátrium-tetraborátot mondunk. A régi öregek csak egyszerűen póris névvel illeték, sok mindenre használták, innen is látszik, hogy hatékony, mégis természetes szerről van szó. Nem egyenlő a bórsavval, de a bórsav nátriummal alkotott sója. Nagyon hatékonyan marja szét a dugulást okozó gumót, lemarja a zsíros lerakódást, a vízkövet.

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

Mivel a bórax jól marja a dugulást okozó dolgokat, nagyon kell vigyázni vele. Hiába természetes, környezetbarát anyag, az emberi szervezetre már igen kis mértékben halálos veszélyt jelent. Embereknél már 0,1-0,5 g/testsúly mennyiségű bórax mérgezést tud okozni és a legtöbb bóraxmérgezés halállal végződik.

Alkalmazása egyszerű, de fontos, hogy minden biztonsági intézkedést betartsunk. Egy pohár, amit többé nem használunk ivásra, szükséges lesz, valamint gumikesztyű és lehetőleg egy tölcsér. Pohár helyett megfelelő egy flakon levágott alja és tölcsér helyett pedig a flakon teteje. A bóraxból elsőre egy 3 dl-es bögrényi elég lesz, ezt töltsük a lefolyóba, majd 4-5 dl forrásban lévő vizet öntsünk utána. A felszabaduló gáz veszélyes, hagyjuk el a helyiséget! Ha sikerült elhárítani a bajt, mossuk át a rendszert sok vízzel, ha nem, próbálkozzunk újra.

Hasonló bejegyzések..