A német juhász kutya jelleme, taníthatósága

Sokan kedvelik a német juhászkutyát, mivel az egyik legértelmesebb fajta a kutyák között. Nem csupán hűséges barátnak, házi kedvencnek kiváló, de munkakutyának is elsőrangú, így a ház őrzése, a gazda többi állatának, tulajdonának és testi épségének védelme is könnyen tanítható számára, sőt, a legtöbb esetben a német juhásznak mindez magától értetődik.

Nem hajlamos önállósodásra, nem szökik, nem lustálkodik, hanem mindig igyekszik elvégezni a rábízott feladatot, folyamatosan elfogadott gazdája érdekeit képviseli, védi. Ritka esetben fordul elő, hogy egy német juhászkutya alkalmatlan legyen az előbb felsoroltakra, de ezen esetekben legtöbbször a gazda hibájából alakul így. Roppant hűséges fajta, iszonyúan lojális a gazda felé, valamint állandó megfelelési kényszerben él. Pont ez a megfelelési kényszer az, ami miatt türelmesen és aktívan figyel, könnyen tanul, könnyen idomítható különböző feladatokra. Meg akarja csinálni, meg akarja tanulni, hogy megfeleljen elfogadott gazdájának.

A németjuhász rendkívül gyengéd jellemmel rendelkezik, nem csupán megfelelési kényszere, de szeretete, hűsége, szolgálatkészséges is a gazdája állandó szolgálatát biztosítja. A hűsége és kedvessége ellenére azonban bátor, magabiztos állat, küzdőszelleme nagyon erős, mindig tettre kész, agilis állat, de szelíd, ha a helyzet nem kíván meg mást. Ha családhoz kerül, akkor mindenkivel jóban van, különösen szereti, védi a gyerekeket, de az ő élete a gazdája körül forog, aki és ami a gazdájának kedves, az neki is az, ami viszont a gazda ellensége, az őneki is ősellenségnek számít.

A német juhász kutya jelleme, taníthatósága

A német juhász kutya jelleme, taníthatósága

A németjuhász önálló állat, azonban nagyon fontos neki a gazdája közelsége, valaki, akinek megfelelhet, akit szolgálhat, akitől néha kap egy jó szót, egy kis simogatást. Tartása csak olyanok számára ajánlott, akik nem hagyják magára, nem mellőzik, ugyanis, ha kevés törődést kap, úgy érzi, valamiért büntetésben van, nem felelt meg, rossz volt. Egy ideig igyekszik jóvátenni vélt bűnét, de ha nem jár sikerrel depressziós, kedvetlen lehet, sőt akár meg is betegszik, elpusztul, bár ez utóbbi csak nagyon szélsőséges esetekben fordul elő, mivel a törődés hiányának ellenére bízik a gazdában, tiszteli, szereti.

Roppant értékes tulajdonsága, hogy felfogja, mi történik körülötte, megérti az egyszerűbb összefüggéseket. Megfelelő okítással, megfelelő törődéssel igazi társ, gondolkodó segítség lehet belőle, aki önállóan is képes elvégezni a felmerülő feladatokat. Megtanítható neki, hogy a nap bizonyos szakában végezzen el bizonyos dolgokat, vagy ha éppen adódik valami váratlan, akkor is képes a tanultak szerint reagálni. Nem megvesztegethető, ha el is fogad például ételt, attól még nem engedi be az idegent, akitől kapta. Ritka eset, hogy bármit elfogadna olyantól, akiről nem tudja egyértelműen, hogy a gazdájával jó viszonyban lenne.

Bánatában csak fekszik, vagy ül valahol és hajlamos koplalni. Számára más kutyák társasága nem egyenértékű az emberével, utóbbira nagyobb igénye van.

Hasonló bejegyzések..