A napelemes rendszerek és a lakástakarék-pénztár

A lakástakarék-pénztárak az egyik legjobb befektetési formák azoknak, akik új otthont szeretnének vásárolni, felújítani, vagy különféle beépített rendszereket szeretnének vásárolni, mint például napelemes rendszert.

Mi az az LTP?

Az LTP a lakstakarék-pénztár rövidítése – ez egy lakáscélú megtakarítási forma, melyet az állam támogat, a futamideje 4, 8 és 10 éves lehet. Az LTP-be való befizetések után 30%-ot, de maximum évi 72.000.-ot ad, és a bank is ad némi kamatot a pénzünkre. Sokan fogalomzavarban vannak, az állam csak a befizetések után ad támogatást, tehát a bent levő összegre nem. Évente tehát 240.000.- befizetése szükséges ahhoz, hogy kimaxoljuk a támogatást, minden húszezer forintunkhoz kapunk az államtól hatezret.

Ez elég jó ajánlat, főleg, hogy a kapott összegre kamatadót sem kell fizetni. Minden bank levon havi 150.- számlavezetési díjat, ezzel számolnunk kell. (ez a levonás egységes, a lakástakarék-pénztárak működését szigorú szabályok kötik) Bárki igényelheti, lehetőség van gyermek nevére is kötni, bár ott a felhasználási feltételek egy kicsit szigorúbbak, érdemes utánanézni. Kedvezményes hitelt is van lehetőség felvenni, így akinek nem lesz meg a célra gyűjtött összeg, az hitelből kipótolhatja.

A támogoatás nem személyi jövedelemadóhoz kötött, mint mondjuk az egészségpénztárak esetében. Azaz az igénylőnek nem szükséges dolgozni, lehet tanuló, nyugdíjas is a kérvényező, a támogatás mindenkinek jár. Ma már össze is lehet vonni az LTP-ket, akár ötnek is lehetünk a kedvezményezettjei. Ha havi százezer forintot fizetünk be, akkor négy év után több mint hat millió kétszázötvenezer forintunk lesz, amelyből több mint egy millió négyszázezret az állam tett hozzá.

Sok százezreket nyerhetünk a lakástakarékkal

Sok százezreket nyerhetünk a lakástakarékkal

Sok százezreket nyerhetünk a lakástakarékkal

Hol és hogyan köthető?

Az LTP a különböző bankokban köthető, például az OTP-ben, az MKB-ben , de a Fundamentánál is lehetőség van rá. Vagy felvesszünk egy ügynökkel a kapcsolatot, vagy bemegyünk a pénztárral rendelkező bankok valamelyikébe, és megkötjük a szerződést. Érdekes a legrövidebb idejűt kötni, így már négy év után felhasználható az összeg bármilyen lakáscélra, nem kell még több időt várni. Természetesen ha lejárt, akkor máris köthetjük a következőt.

Mire lehet felhasználni?

A legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy a négyéves futamidőnél összegyűlt pénz nagyon kevés egy új lakáshoz, még hitellel együtt is. Szerencsére nemcsak lakásvásárlásra lehet felhasználni, hanem felújításra, egyéb munkálatokra is, amiket számlával kell igazolni. Az egyik legjobb hosszútávú befektetés a napelemes rendszerek lehetnek. Ezekbe akkor érdemes belevágni, ha sokáig egy helyben szeretnénk élni, és nem bánjuk, ha évtizedek kellenek a rendszer megtérüléséhez. (ami a lakástakarékkal persze jelentősen csökkenthető, főleg, ha többet fizetünk egyszerre) Az sem utolsó, hogy szoktak különféle pályázatokat kiírni, melyeket ha megnyerünk, akkor további támogatásokban részesülhetünk, így a megtérülési idő még rövidebb lesz.

Hasonló bejegyzések..