Biztosítási teendők, ha meghúzták az autónkat

Bárkit érhet közúti baleset még akkor is, ha amúgy nyugodt és körültekintő sofőrök vagyunk, mert nem csak saját testi épségünket féltjük, hanem autónkat is szeretnénk megóvni a sérülésektől. Legyünk azonban bármennyire is elővigyázatosak, egy parkolóban kimagasló esélye van annak, hogy egy másik autós nekünk tolat, esetleg autónknak nyitja ajtaját, netán odacsapja a bevásárlókocsit.

Ilyen esetekben a karosszérián gyakran olyan sérülések keletkezhetnek horpadások vagy nagyobb karcolások képében, amelyek feltétlenül szakszerű beavatkozást igényelnek. De vajon tudjuk-e, hogy mi a teendő egy ilyen szituációban a biztosítás szempontjából?

A biztosító mindent fizet

A karcolások és a horpadások eltüntetése bizonyos esetekben akár komolyabb összegekbe is kerülhet, mint azt elsőre gondolnánk. Az autón vannak ugyanis olyan sebezhető helyek, ahol gyakran három karosszériaelem is összeér, amelyek ha együtt sérülnek, az gyakran azt jelenti, hogy mindhármat külön kell javítani és színre fújni, mert egy sérült elemet teljes egészében újra kell festeni. Ez színektől, autóktól és méretektől függően akár több tízezer forintba, extrém esetekben százezrekbe is kerülhet – kivéve, ha biztosítónk felé jelezzük a problémát.

A teendők

Biztosítási teendők, ha meghúzták az autónkat

Biztosítási teendők, ha meghúzták az autónkat

Ha mi okozzuk a balesetet vagy a kárt, ha más autós, azonnal meg kell állni, és amennyiben esetleg vitás eset történt volna, tehát az egyik autós sem ismeri el vétkességét, akkor a biztosítás szempontjából elengedhetetlen, hogy rendőrt hívjunk, ezáltal jogi úton döntik majd el a vétkességet. Szintén érdemes rendőrt hívni abban az esetben is, ha a károsult vagy a károkozó nem magyar állampolgár! Amennyiben felvetjük a rendőri intézkedés lehetőségét, azt mind a két félnek kötelezően meg kell várnia.

Amennyiben a kárt nem szeretnénk saját pénzünkből rendezni, még a helyszínen ki kell tölteni a feleknek az európai baleseti bejelentőt, amelyben a felek aláírásukkal igazolják, hogy az adatok megfelelnek a valóságnak, azokat később módosítani nem lehet. Ha vannak, vonultassunk fel tanukat is, akikkel szintén aláírathatjuk a papírokat. A baleseti bejelentő az első lépése annak, hogy a biztosítónál tudjuk jelezni kárigényünket. Ha ez valamiért mégsem kerül kitöltése, a felek akkor is írják fel a másik fél adatait, különös tekintettel a jármű rendszámára és vezetőjének nevére.

Ha biztosítottként a biztosítóra akarjuk hárítani a kárrendezést, a baleset utáni 5. munkanapon belül köteles jelenteni a történteket, míg károsultként 30 napos határidőnk van erre a károkozó biztosítójánál. Fontos, hogy amennyiben kicsúszunk ezekből a határidőkből, emiatt nagyon sok körülmény tisztázhatatlanná válik, így a biztosító mentesítheti magát a kártérítési kötelezettség alól. Ha tudunk, készítsünk fényképeket is a helyszínen a történtekről, hogy a későbbiekben ezzel is alá tudjuk támasztani igazunkat, illetve követelésünket a kárrendezés irányában.

Hasonló bejegyzések..