Betörésvédelmi szempontok egy biztonsági ajtó kiválasztásakor

A biztonsági ajtókat a családok többsége a bejáratnál alkalmazza, és nyilvánvalóan azt a célt szolgálják, illetve azt a funkciót látják el, hogy az illetéktelen személyek a lehető legnehezebben juthassanak be otthonunkba.

Ennek megfelelően, amennyiben szeretnénk egy megfelelő biztonsági ajtót magunknak, akkor nyilvánvalóan figyelembe kell vennünk a különféle betörésvédelmi szempontokat.

Ne csak a megjelenés döntsön

Tény és való, hogy nagyon fontos egy bejárató ajtó esetében az, hogy jól nézzen ki, hogy illeszkedjen otthonunkhoz mind a hangulat, mind a formák, mind a színek tekintetében, azonban a döntéshozatalkor ne csak a külső, hanem a belső, avagy a funkcionalitás szempontját is vegyük figyelembe. Az ugyanis egy betörő ellen nagyon kevés, hogy egy ajtó szép és mutatós, egy biztonsági ajtónak ugyanis a legalapvetőbb feladata nem más, mint a betörésvédelem.

Betörésvédelmi szempontok egy biztonsági ajtó kiválasztásakor

Betörésvédelmi szempontok egy biztonsági ajtó kiválasztásakor

Amit elsőként fontos egy biztonsági ajtó kiválasztásánál, hogy lehetőség szerint ne cilinderes zárral legyenek ellátva, mert a hengeres zárszerkezetek a működési elvükből kifolyólag egyáltalán nem nyújtanak kielégítő védelmet a behatolókkal szemben. Ez a kijelentés még akkor is igaz, ha a legdrágább, vagy a legjobb alapanyagokból készült zárakkal van felszerelve az adott ajtó, hiszen az ilyen szerkezetek nem csak a fúrással, hanem a savazással vagy a kiütéssel szemben is teljesen védtelenek. Az egyes roncsolási eljárások során tehát az ilyen zárakban elhelyezett úgynevezett záró csapok kvázi kimozdíthatóvá válnak a helyükről. Sőt mi több, a cilinderes zárral ellátott ajtókat nagyon könnyű a manapság egyre gyakoribbnak tekinthető, úgynevezett roncsolás-mentes, csak nagyon kis zajjal járó módszerekkel feltörni, így kocogtatással például néhány perc alatt kinyitható egy ilyen zárszerkezet is.

Az anyagminőség és a beépítési módszer is fontos

Amennyiben a betörésvédelmi szempontokat is figyelemmel tartjuk egy biztonsági ajtó esetében, akkor nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk az anyagösszetételt. Sok gyártó ugyanis bár a zárszerkezetek esetében nagyon odafigyel, magát az ajtószerkezetet mégis olcsó anyagokból alkotja meg annak érdekében, hogy az ár szempontjából ne haladjon túl egy bizonyos lélektani határt. Messzire kerüljük el például a kizárólag tömör fából vagy egyszerű műanyagokból készült biztonsági ajtókat vásárolni, mert ezek önmagukban könnyedén betörhetők vagy átfúrhatók, de a hajlított lemez sem feltétlenül jó alternatíva. Általánosságban kijelenthető – és bár ez tényleg nagy általánosítás –, hogy amennyiben egy ajtóban nincs páncéllemez, abban az esetben az nem elég biztonságos – legalábbis betörésvédelmi szempontból.

Számtalanszor előforduló probléma, hogy bár egy ajtó megfelel a biztonsági előírásoknak, tehát megfelelő a zárszerkezete és még az anyagösszetétele is, a beépítési módszere nem megfelelő. Hogy ez miért fontos? Pusztán azért, mert nagyon sok betörőt gyakran semmi sem riaszt el attól, hogy behatoljon egy házba, vagyis amennyiben nagyon meg akarnak szerezni valamit, akkor akár arra is hajlandóak, hogy tokostól betörjék az egész ajtót. Lehet ugyanis egy ajtóban bármennyi páncéllemez, ha csak hagyományosan állították be a helyére, akkor azt nagyon könnyű betörni. Ha azt szeretnénk, hogy a biztonsági ajtó valóban biztonságos legyen, egyrészt mindig a forgalmazó vagy a gyártó szakembereivel szereltessük, másrészt pedig ragaszkodjunk ahhoz, hogy az ajtót több ponton, mélyen a falazatba vésett és betonozott köracélokkal rögzítsék, mert csak ez az egyetlen módja annak, hogy azt egy ember ne tudja kimozdítani a helyéről.

További fontos követelmény a telepítés kapcsán egy biztonsági ajtónál még az is, hogy a körkörös kialakítású acélrudak minden esetben olyan kimagasló tartószilárdsággal rendelkező idom-acélból készüljenek, amelyek a tokhoz oldhatatlan hegesztésekkel kerültek rögzítésre, vagyis nagyobb erőhatásra sem törnek el.

Ha igazán biztonságos ajtót akarunk magunknak, akkor felejtsük el azt a – manapság egyre gyakrabban hangoztatott – tévhitet, miszerint feltétlenül több zár kell rá. A több zárszerkezet régen talán mérvadó volt, manapság azonban inkább a minőség, és nem a mennyiség a fontos ezen a téren. Ma már olyan speciális zárak készülnek például, amelyek nem egyetlen ponton rögzítik az ajtót, hanem akár mind a négy oldalon is, méghozzá egy vaskos zárszerkezettel. Egyetlen kulcs elfordításával tehát kvázi 4, de akár 6-8 zár is kattanhat egyszerre, aminek köszönhetően az ajtó tökéletes záródást garantál, hiszen bármelyik oldalon is próbálnák meg felfeszíteni az illetéktelen behatolók, a zárszerkezetek miatt nem tudnák.

Hasonló bejegyzések..