A Makino EDNC21 tömbös szikraforgácsoló gép

A nagyteljesítményű ipari szerszámairól ismert Makino bemutatta legújabb, rögtön két megmunkáló fejjel rendelkező szikraforgácsoló gépét, amelynek különlegességét több érdekessége mellett az EDNC21-es süllyeszték adja.

A rendkívüli újdonságokkal szerelt gép a jelenlegi versenytársakhoz mérten rengeteg újdonságot és előnyt biztosít, amelyek képesek kiemelkedő mértékben megnövelni a gyártási folyamatok hatékonyságát, ami mellett a gép olyan új fejlesztésekkel is felvértezésre került, mint a Hyper-i vezérlő, a HyperCut technológia, vagy a HS-Rib névre keresztelt nagy sebességű Z-tengely.

Az extra nagy munkadarabokhoz tervezve

Brian Pfluger, a Makino EDM termékmenedzsere a Makino új ipari szerszámával kapcsolatban elmondta, hogy megszületése elsődlegesen annak köszönhető, hogy egyre jellemzőbbé válnak az extra nagy munkadarabok, ezáltal például az autóiparban használt lökhárító vagy homloklemez öntvények komplexitása is jellemzően növekedik, így a gyártók számára egyre inkább elengedhetetlenné válik a nagyobb munkadarabokon az apró, de bonyolult szerkezeti elemek kialakítása. A Makino új gépe azonban lehetővé teszi, hogy ezeket a bonyolult szerkezeti elemeket a lehető legnagyobb mennyiségben, a leggyorsabban és maximális hatékonysággal tudják elvégezni a gyártók.

A kétfejes konfigurációnak köszönhetően az EDNC21-es lehetőséget biztosít arra, hogy egy adott munkadarabon egyszerre akár több kisebb és részletesebb kidolgozással bíró részlet kerüljön kidolgozásra, miközben a megmunkálási folyamat időtartama drasztikus mértékben csökken. A merev és precíz konstrukcióknak hála a gép érdekessége, hogy egy tized ekkora DM géphez hasonló pontosságot és minőséget képes elérni!

A technikai paraméterekről

A Makino EDNC21 tömbös szikraforgácsoló gép

A Makino EDNC21 tömbös szikraforgácsoló gép

A japán Makino legújabb szikraforgácsoló ipari gépe óriási, 3,100 x 1,800 x 1,000 milliméteres munkatérfogattal bír annak érdekében, hogy a valóban extra nagy munkadarabok megmunkálásával is könnyedén megbirkózzon. Ennek megfelelően például az autóiparban használatos alkatrészek elkészítését X-, Y- és Z-tengelyen 2,000 x 1,500 x 600 milliméteres mozgástartományon belül képes elvégezni, méghozzá egymástól függetlenül programozható és vezérelhető fejegységek társaságában, amelyeket külön-külön Hyper-i vezérlő rendszer mozgat meg.

A gépet egyébiránt maximálisan 10 tonnával terhelhetjük meg, míg az elektródák maximum 300 kilogrammot nyomhatnak egyenként. A gépet a munkaterület maximális hozzáférhetőségének érdekében egy külön programozható tolóajtóval látták el, ezáltal a beállítások lényegesen egyszerűbben elvégezhetők. A tolóajtó magassága ráadásul a munkadarab magasságának megfelelően kalibrálható, ezáltal a megmunkálás teljes folyamata során látható marad a mintadarab, illetve a komplett folyamat is a gépkezelő szemei előtt.

A Makino EDNC 21 ezen túlmenően egy nagytömegű öntött alappal rendelkezik – amely mechanikailag teljesen szilárd – a hőstabil konstrukció érdekében, ami mellett egy fix asztal is megtalálható lesz benne a nagy pontosságú pozícionálás érdekében, ami teljesen független lesz a munkadarab súlyától és méretétől. A gép tartályát egyébiránt helytakarékos formában a masina alsó részébe építették be, ami kiemelten fontos a méretcsökkenés mellett a hőstabilitás szempontjából is. Mindezen túl a gép két oldalán fix beépítésű, direkthajtással ellátott golyósorok kaptak helyet, amelyek hosszabb távon is garantálják a gyártási folyamat pontosságát.

Az újgenerációs Hyper technológiákról

Akárcsak az EDNC széria korábbi tagjai, úgy a Makino EDNC 21-es is a gyártó által kifejlesztett újgenerációs Hyper technológiákkal lett felvértezve, amelyek mind a sebesség, mind a felületi minőség, de még az elektródakopás csökkentésének szempontjából is páratlan hatékonysággal vértezték fel az ipari szerszámgépet.

A HyperCut technológia jóvoltából például megnövekedett a gép teljesítménye úgy, hogy az elektródakopás nem változott meg, ezáltal a nagyolási műveletek 30 százalékkal gyorsabban végezhetők a felületi minőség csökkenése nélkül. Mindezen felül ott lesz a Hyper-i vezérlőrendszer, amely páratlan mértékben képes volt leegyszerűsíteni és ésszerűsíteni a felhasználói felületet és kiváló minőségű megmunkálási folyamatokat tesz lehetővé a felhasználó képzettségétől teljesen függetlenül. A 24 hüvelykes képernyő kezelése egy táblagép egyszerűségével vetekszik.

Az alkalmazott technológiák közül kiemelendő még a SuperSpark IV, ami egy fejlesztett adaptív vezérlőtechnológia; valamint a HS-Rib Z-tengely, amely a kisebb méretű elektródák nagyolási folyamatainak sebességcsökkentése mellett lehetővé teszi akár a 20m/perces sebességet is, amivel akár 60 százalékkal csökkenthető az egyes folyamatokhoz szükséges idő.

Hasonló bejegyzések..