Az inverteres klíma előnyei

A manapság ismert és használatos klímák között számtalan változat létezik, amelyek közül egyre többet hallunk az inverteres klímákról is. Noha oldalakat lehetne megtölteni azilyen berendezések fizikai és elektrotechnikai háttereivel, a legjobban azonban bizonyára mindenkit inkább az érdekel, hogy miért is vásároljon ilyen berendezést, ergo konkrétan milyen előnyökhöz juthat az, aki az inverteres klíma mellett dönt.

A klímák működésének alapja

Az inverteres klíma számtalan előnnyel rendelkezik, azonban mielőtt ezeket ismertetnénk, érdemes megismerkedni alapszinten a klímák működésével, amelyek az egyik legalapvetőbb fizikai jelenséget használják ki ahhoz, hogy fűthessék, illetve hűthessék az adott helyiség hőmérsékletét. Ez nem más, mint az exoterm, illetve endoterm folyamat, ami a hő elvonását, valamint a hő leadását jelentik. Ezen a folyamaton alapul minden egyes klíma működése, ezáltal a hagyományos és az inverteres klímáké is. Ahhoz, hogy ez a fizikai folyamat létrejöhessen, energia szükségeltetik, amit általában mindig elektromos áram biztosít ahhoz, hogy a klíma lelke, avagy a kompresszor működésbe léphessen.

Mivel az energia nem vész el, csak átalakul ezért a klíma működése során hűtéskor gáz keletkezik, ami hőt von el közvetlen környezetétől, és mivel korábban folyadékvolt a hűtő közeg, ezáltal egy halmazállapot változáson esik át. A klímarendszer egy hatalmas légkeverő lapát segítségével otthonunk levegőjét ezen a lehűtött gőzön ereszti át, vagyis a levegő jelentős mértékben csökkenti hőmérsékletét, és így kicserélődve jut vissza a lakásba. A hirtelen lehűlő levegő során azonban víz keletkezik, mert egy kondenzációs folyamat megy végbe.

Kellemesen hűvös – egy jól megválasztott klímaberendezéssel hosszú távon sokat teszünk jó közérzetünkért

Kellemesen hűvös – egy jól megválasztott klímaberendezéssel hosszú távon sokat teszünk jó közérzetünkért

Hatékonyság és energiatakarékosság mindenek felett

Eddig a pontig a fenti leírás ráhúzható minden átlagos és általános klímaberendezésre, amelyben nagyon fontos, hogy egyensúlyi állapot uralkodhasson, tehát a gázok, a kondenzvíz, a leadott hő, valamint a kellemesen hűvös és friss levegő mind-mind a megfelelő helyre jusson. Az inverter klímák lényege, hogy ezeket a folyamatokat a lehető leghatékonyabban szabályozzák, illetve ne egy energiapazarló ki- és bekapcsolási rendszerrel működjön a hűtés és a fűtés, hanem a klíma bekapcsolt állapotban folyamatosan képes legyen szabályozni magát a különféle fokozatokkal. Az inverter egy elektromos részegység, ami képes fokozatmentes szabályozást biztosítani klímánknak ahhoz, hogy az állandó ki- és bekapcsolás okozta energiapazarlás megszüntethessük, kiegyensúlyozott áramfelvételt biztosítva ezzel a készüléknek.

Az inverteres klímáknak tehát nem csak a hatásfokuk lényegesen jobb, hanem rendkívüli hatékonyságuk mellett sokkal energiatakarékosabbak is, mint hagyományos társaik, így aki spórolni szeretne, vagy fontos számára a környezetvédelem, az sokkal jobban jár egy inverteres megoldással.

Hasonló bejegyzések..