Egyre kelendőbbek a drágább lakások

Összességében pozitívan zárta az első negyedévet a hazai ingatlanpiac, 2015 első három hónapjában ugyanis nagyot ugrottak az árak – az ingatlanok átlagos árindexe a tavalyi 85-ről váratlanul 91-re ugrott –, ugyanakkor a tapasztalatok szerint a drágább lakásokat is egyre könnyebb eladni mostanság.

Nőtt a lakásvásárlások száma is

2015 első negyedévében a Duna House legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy alaposan megugrott a lakóingatlanokhoz kapcsolódó tranzakciók számra, ezáltal csak a januártól márciusig tartó időszakban 32 ezernél is több tranzakció került regisztrálásra az ingatlanpiacon, ami a tavalyi esztendő hasonló időszakában csak 21 ezer volt. Ilyen nagymértékű növekedést az iparág már öt éve nem tapasztalt, ami nagyon biztató előjel a jövőre nézve.

Mivel alaposan megnövekedett az ingatlanok iránti érdeklődés, ezért a várakozásoknak megfelelően a válsággal lecsökkent árak váratlanul meredekebb emelkedésbe kezdtek, vagyis elmondható, hogy alig néhány hónap alatt, de a jelenleg érvényes országos ingatlanárak újra megközelítették a recesszió előtti állapotokat. Jó hír továbbá, hogy nem csak a fővárosban, hanem vidéken is alapos emelkedésbe kezdtek az árindexek, sőt mi több, ezen felül sokéves csúcsok kerültek megdöntésre, így például a szegmens tekintetében legrosszabb kelet-magyarországi régióban újra a 2009-es szinten mozognak az árak, Budapesten pedig sokkal drágábbak most a lakások, mint 2008 első negyedévében, avagy a válság kirobbanása előtt.

Egyre kelendőbbek a drágább lakások

Egyre kelendőbbek a drágább lakások

A főváros még mindig a legdrágább

A statisztikáknak köszönhetően kiderült, hogy még mindig a főváros, azon belül is Buda tekinthető a legdrágábbnak az ingatlanárak tekintetében. A teljes közép-magyarországi régióban egyébiránt 194 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek, ami Buda déli és Pest északi részén 260-270 ezer forint körüli négyzetméteres árakkal egyenértékű a panelek esetében. A vidéki helyzet tekintetében a panellakások Nyugat-Magyarországon a legdrágábbak, átlagosan 172 ezer forintos négyzetméteres árral, míg a legolcsóbbak az észak-magyarországi régióban, ahol 108 ezer forintot fizetnek az emberek az ilyen házakért.

Ismét fogynak a drágább lakások

A főváros minden részén az idei esztendőben eddig nem csak a legolcsóbb lakások voltak kelendek, hanem a 15 millió felettiek, tehát drágább lakások is, sőt mi több, a vásárlók 12 százaléka 40 millió forintos áron felül vásárolt magának. Ez a jelenség, tehát a drágább és nagyobb lakások kelendősége nem csak Budapesten, hanem vidéken is megfigyelhető volt, ezáltal például a vásárlók 22 százaléka 60-80 négyzetméter közötti ingatlant vett magának.

A budapesti vásárlók egy jelentős része, mintegy 35 százaléka egyébiránt befektetés miatt vásárolt lakást, de minden negyedik ember az első lakásához jutott hozzá most az első negyedévben. Vidéken nagyjából ugyanez volt a helyzet, így nem csak minden negyedik ember volt első lakás vásárlója, hanem a vevők több mint 30 százaléka a befektetés miatt vett magának ingatlant.

Hasonló bejegyzések..