Mértékkel fogyasztva nagyon is egészséges lehet a kávé

A kávé kapcsán sokan élnek abban a tévhitben, hogy egy alapvetően egészségtelen dologról van szó, de mint a legtöbb növényi termés, úgy megfelelő feltételek mellett a kávé is inkább egészséges, mint káros hatású lesz.

Természetesen nem szabad egyik kávét a másik után kortyolgatni, hiszen az bizony rendkívül negatív hatásokkal járhat, de amennyiben mértékletesen, cukor nélkül, naponta legfeljebb két csészével iszunk belőle, akkor a kávé bizony igazi csodaszer is lehet.

Véd a cukorbetegség ellen

Az egyik legmegdöbbentőbb dolog, amit szinte senki sem tud a kávéról, az nem más, minthogy képes megelőző védelmet nyújtani a cukorbetegség ellen – legalábbis abban az esetben, ha cukor nélkül fogyasztjuk. Mindezt a Harvard Egyetem kutatóinak sikerült bebizonyítaniuk, akik több mint 1 millió résztvevő segítségével kimutatták, hogy napi egyetlen csésze kávé képes arra, hogy közel 10 százalékkal csökkentse a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, méghozzá azokhoz képest, aki nem isznak feketét. Sőt mi több, az egyetem szakértői szerint minél több kávét iszunk, annál nagyobb védettséget élvezhetünk a problémával szemben, így hat csésze kávé elfogyasztásával harmadára csökkenthető a probléma, ugyanakkor az orvosok a szív- és érrendszeri problémák miatt senkinek sem ajánlják, hogy ilyen sok kávét igyanak egy nap.

  • Létezik fogyasztó csodaszer? – Itt találja a választ

Az orvosok kutatási szerint a kávéban megtalálható polifenolok családjához sorolható klorogénsav a felelős azért, hogy szabályozza a vércukorszintet azáltal, hogy befolyást gyakorol a szénhidrátok felszívódására a bélrendszeren belül.

Mértékkel fogyasztva nagyon is egészséges lehet a kávé

Mértékkel fogyasztva nagyon is egészséges lehet a kávé

Persze a kávét ezen felül a legtöbben azért ismerik inkább, mert élénkítő hatása van, ami valóban igaz, több kutatás is bebizonyította már, így legutóbb éppen holland kutatók tudták bizonyítani, hogy egy négyórás autóút során elfogyasztott kávé sokkal jobb eredményeket és teljesítményt vált ki a sofőrből ahhoz képest, ha nem fogyasztott volna koffeint.

Kávéval a vesekő és a rák ellen

Sokan talán feltételezni sem mernék, de a Harvard Egyetem egyik kutatásából kiderült, hogy akik naponta legalább egy csésze kávét elfogyasztanak, több mint 25 százalékkal kisebb lesz az esély arra, hogy vesekő alakuljon ki a szervezetükben. Mindennek természetesen tudományos magyarázata is van, ezáltal a koffein segíti a kiválasztási funkciókat, ezáltal a szervezet könnyebben meg tud szabadulni a felesleges kalciumtól és nátriumtól, ami ugyebár a vesekő alapját képzi.

A kávé ezen felül megdöbbentő módon segít megelőzni a májrák kialakulását is, aminek az előfordulása az elmúlt évtizedben több mint 4 százalékkal növekedett a nyugati országokban. A Hawaii Egyetem kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy aki naponta 2-3 kávét megiszik, az 38 százalékkal kisebb eséllyel kap májrákot, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak a fekete nedűből. Tudományos magyarázattal a szakemberek még nem tudtak szolgálni a megfigyelés kapcsán, de elmondásuk szerint a koffein képes arra, hogy csökkentse az egyes májenzimek szintjét.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: