Veszélyes ünnepek

A hideg beköszöntével, ahogy a természet sok jeles képviselője téli álmot alszik, valahogy mi, emberek is lelassulunk kicsit a korai sötétedéssel, és sokszor begubózunk az otthon melegébe. Emellett van még egy érdekes jelenség: a karácsonyi időszak képes rejtett tartalékokat képezni téli bunda gyanánt a bikini szezonban előszeretettel mutogatott testrészeink, a hasunk, csípőnk, combunk vagy éppen a popsink táján.

Bár izgalommal vetjük bele magunkat az ünnepi receptek széles választékába, de a kísérletezések sokszor nem kívánt mellékhatásokkal járnak…

Csak az utolsó falatot még…

Az egészséges életmóddal és étkezéssel foglalkozó portálok, szaklapok cikkek százaiban adnak tanácsot az evés mértékével kapcsolatosan. Tudjuk, hogy már a szájban megindul az emésztés a falat megfelelő számú megrágása után, ami ráadásul elegendő időt is ad a teltségérzet megjelenéséhez, de mindezzel a legtöbben nem foglalkozunk, amikor a kedvenc ételeink sorakoznak az ünnepélyes asztalon. Ilyenkor szeretjük habzsolni a boldogságot jó fűszeresen, sósan és édesen is, hiszen ki tudja, mikor sütik legközelebb a kedvencünket, ha nem éppen a szeretet ünnepén. A munkába rohanós túlélő adagok helyét átveszi a több fogásos lakoma, mely éppen az újdonság erejénél fogva is olyan csábító, hogy végigegyük a menüsort.

Az utolsó falat csábítása jogán gyakran nem érezzük hol a határ az étkezésünkben.

Az utolsó falat csábítása jogán gyakran nem érezzük hol a határ az étkezésünkben.

Az ünnepi varázslat utáni mérleg

A téli alacsonyabb hőfokok miatt pluszban kevesebbet mozgunk általában, így a több napig tartó bűnözésünknek kevés esélye marad, hogy nyomtalanul megússzuk. A bódulat elmúlta után vagy a mérleg, vagy a tükör az elsődleges visszajelzési pont, mely elég józanító pofonnal látja el önbizalmunkat. A hirtelen kedv provokálta ötleteknek azonban kevésbé van hosszú távon is tartó megoldása. Sokszor csupán azt választjuk, hogy a felszökött kilók miatt érzett bűntudatot és frusztráltságot tablettával vagy gyógyteákkal próbáljuk enyhíteni, de önmagukban ezek sem elegendőek legtöbbször. Így vándorolhatnak rendszertelen időközönként a kilóink, melyektől nehezen válunk meg, mégis könnyen jönnek vissza hívatlan vendégként. Az életviteli tanácsok leginkább akkor hatékonyak, ha olvasásuk helyett be is tartjuk az irányelveket.

Önszeretet gyakorlása új életmód vállalásával

Manapság rengeteg forrás áll a rendelkezésünkre, ha az egészséges életmód követésének iránya felé döntöttünk. A számunkra megfelelő diéta, méregtelenítés mellett óriási szerepe van a rendszeres testmozgás beiktatásának is, melynek segítségével a szervezet megtanulja, hogy a bevitt energiát ne raktározza el zsírként, hanem az izmok építésére használja. Bármelyik edzésformát válasszuk is, egy személyi edző vagy edzőtárs jelenléte ebben az időszakban, amíg a rendszeres mozgás természetessé válik az életünkben, ösztönzőleg hathat az elképzelt változás kivitelezésében. A hónapok munkájával elért eredményünk és személyes sikerünk támogathat bennünket abban is, hogy ne romboljuk le a legközelebbi karácsonyi habzsolás korábban beidegződött szokásának folytatásával.

Hasonló bejegyzések..