Egészségbiztosítás vagy egészségpénztár a jobb?

Az elmúlt években az egészségbiztosítások és az egészségpénztárak szerepe is meglehetősen felértékelődött. Az állami egészségügy esetében sajnos gyakran heteket, hónapokat kell várni egy szakrendelésre vagy szűrővizsgálatra, pedig vannak olyan betegségek, egészségügyi problémák, melyek esetében az idő fontos tényező.

Ezért hát sokan magánorvoshoz fordulnak, ami viszont meglehetősen drága lehet. Az egészségbiztosítások és egészségpénztárak pont azért jöttek létre, hogy a finanszírozásban segítséget nyújtsanak, írja cikkében a medihelp.hu.

Érdekes kérdés persze, hogy melyikkel járunk jobban. Sokan gondolják úgy, hogy az egészségpénztár a jobb megoldás, sőt, olyanok is vannak, azt hiszik, hogy a kettő egy és ugyanaz.

Pedig vannak lényeges különbségek az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között, melyekkel jobb tisztában lenni, mert így könnyedén el tudjuk dönteni, melyik a jobb a számunkra, melyikre is van valójában szükségünk.

Mi a különbség az egészségbiztosítás és az egészségpénztár között?

Ami miatt sokan keverik, vagy egyformának kezelik a kettőt az az, hogy mindkét megoldás működése hasonló, és ahogyan az már említésre került, hasonló céllal jöttek létre. De nem árt tudni, mi az egyik, és mi a másik.

Az egészségpénztár valójában egy megtakarítási forma, hasonló, mint a magánnyugdíjpénztár vagy az önsegélyező pénztár, melynek összege egy meghatározott célra, jelen esetben egészségügyi szolgáltatásokra költhető el.

Általában adójóváírás jár melléjük, a befizetések 20 százalékának megfelelő összeget a személyi jövedelemadóból jóváírnak, illetve bizonyos feltételek teljesülése mellett még 10 százalék adó-visszatérítést is igénybe lehet rájuk venni.

Fontos tény viszont, hogy az egészségpénztárakba mi tesszük be az összeget, lényegében ide takarékoskodunk, hogy ebből tudjuk fizetni az egészségügyi szolgáltatásokat, de akár egy egészségbiztosítást is.

Az egészségbiztosítások esetében viszont nem gyűjtögetünk, hanem havidíjat fizetünk, a biztosító pedig ennek fejében fedezi az egészségügyi szolgáltatások költéségét.

Hasonló bejegyzések..