50 éve sokkal rövidebb ideig tartott egy szülés

“Sokkal hosszabb ideig tart ma egy természetes szülés, mint ötven évvel ezelőtt.” – Derül ki az American Journal of Obstreics and Gynecology című amerikai szak-folyóiratból.

Vajon miként látják ezt a magyar orvosok?

Szülész-nőgyógyászaink úgy gondolják, a vajúdás időintervallumának kitolódásában nagy szerepet játszik az, hogy napjainkra több tízen évekkel kitolódott a nők gyermekvállalása. Míg negyven-ötven esztendővel ezelőtt – úgymond – divat volt, hogy a lányok 18-19 éves korban már gyermeket dajkáltak; addig a mai nők többsége harmincas éveik idusán hozzák világra első gyermeküket.

Emellett az epidurális érzéstelenítés alkalmazása, a nyomelem-  és vitaminhiány is – utóbbi a nagy mennyiségű édességfogyasztásra vezethető vissza.

Baba

B a b a

Dr. Gyohai Gabriella szerint az áldott állapot első felében jótékony hatást fejt ki a rendszeres séta. Évtizedetekkel korábban aligha tanácsoltak volna orvosok rendszeres tornát, ám a modern kutatások azt igazolják, hogy a napi szinten mozgást végző kismamák körében nagy mértékben csökkent a visszér kialakulása, a gyomorégés, rugalmasabbá váltak izomcsoportjaik, és optimalizálódott oxigénellátásuk is – ami a magzatra is jótékony hatással van.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: