Francia kártya kisokos

A francia kártyával játszható játékok a gyermekkor egyik meghatározó elemei voltak. Még nem léteztek számítógépek és a tv-ben sem volt akkora kínálat, mint manapság.

A pókertől kezdve a 21-ezésen át mind kedvelt kikapcsolódási lehetőségnek számított. Sokan azonban nem csak játékként tekintettek rá, hiszen kellő ésszel és szerencsével akár pénzkereseti lehetőségnek is számíthatott. Ebből természetesen egy újabb iparág nőtte ki magát, ahol nem csak kártyajáték szerelmeseinek kedveztek. Elég csak Las Vegas híres utcájára gondolni a Las Vegas Strip (Sáv) a Las Vegas Boulevard déli szakaszának közel 7 km hosszú része.

Ezen a szakaszon található ugyanis a legtöbb kaszinó. Annak sem kell félnie, aki nem tud ilyen messzire utazni, hiszen manapság már számítógépen keresztül is játszható forma egyaránt lehet pénzben vagy szórakozásból játszani.

Francia kártya kisokos kezdőknek

A pakli négyféle, egyenként tizenhárom kártyából áll. Összesen 52 darab különböző lapból. (4×13) A sorozat tagja a fekete pikk, piros káró, fekete treff és a piros szív más néven kőr. A számozás, vagyis a sorok 2-től 10-ig, továbbá bubi (J), dáma (Q), király (K) és az ászból (A) állnak. Az egyesnek tulajdonképpen az ász felel meg, de értékét tekintve a legerősebb lapnak számít a pakliban. A kártyákat továbbá két vagy három joker egészíti ki, függően attól milyen játékot játszanak vele.

A francia kártyának létezik négyszínű változata is, többnyire a káró és a treff színe tér el benne csak, ugyanis abban a pakliban káró kék a treff pedig zöld. A kártyák árusítása eltérő, létezik egy paklis kiszerelés is, de a teljes csomag francia kártya két pakliból szokott állni. Ezeket a hátoldalak színe különbözteti meg, az egyik csomagnak piros a másiknak fekete vagy szürkéskék. Játékfüggő, hogy hány paklira van szüksége a játékosnak.

Francia kártyával több játék is játszható, mint pl: bridzs és whist változatait, kanasztát, kaszinót, makaót, pikk dámát, fekete macskát, póker tucatnyi fajtáját, kopogós és rablórömit stb.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: