Mitől függ egy gránit sírkő ára?

A gránit a magmás kőzetek családjába tartozik. Három fő ásványa egyenlő arányban található meg a szerkezetében. Ezek a szürkés színű kvarc, a fehér vagy sárga színű plagioklász és a rózsaszín vagy fehér színű káliföldpát.

Ezt a fajta kőzetet már régészek felfedezték, az őskorban is előszeretettel használták. Napjainkban leginkább sírkövek, díszítőkövek és oszlopok készülnek belőle. Magas kopás állósága miatt fényét szinte a végtelenségig megőrzi. Épp e tulajdonság amiatt nem hajlamos sem a karcolódásra, sem a töredezésre. Különlegessége, hogy a természetben két egyforma mintájú kőzet nem található meg, minden darab teljesen egyedi és megismételhetetlen.

Gránit mellett szól, hogy száz év múlva is ugyanilyen fénye marad, nem reped, nem töredezik, nem tud szétfagyni. Rendkívül kemény szilárdságú, ezért a formázás és megmunkálás után biztos örökre gyönyörködhetünk benne. Ellenáll minden sav és lúg maró hatásának, így senki nem tud bennük ilyen módon sem kárt tenni.

Megéri az olcsóbb műkövet választani?

Talán a legelső gondolatunk a gránittal kapcsolatban a magas árkategória lesz. Alapanyát csak külföldről tudják beszerezni a gyártó cégek. Ezt az árat leggyakrabban a forint-és dollár közötti árfolyam ingadozás befolyásolja. Egy-egy különlegesebb színű vagy mintájú gránit lap ára nem olcsó, drágább, mint egy egyszerűbb változat.

A sírköveink árát nem csak a gránit befolyásolja, hanem a ráfordított munka mennyisége is. Hiszen egy faragott, extra formájú sírkővel a munka is sokkal több mint egy hagyományos típusnál. Ez az amin tényleg nem érdemes már pénzt megtakarítani, hiszen hiába a minőségi alapanyag, és hosszú élettartam ha nem olyan minta néz vissza ránk, mint amit mi megálmodtunk.

Ár szempontjából a műkő valóban sokkal kedvezőbb mint a gránit. Viszont műkőnél számolnunk kell azzal, hogy 25-30 év múlva újra kell csináltatni az egészet, sőt évente energiát és pénzt rááldozva megtisztíttatni. Ezen kívül a mészkő sírkövek soha nem lesznek olyan fényesek mint a gránit, és a gyakori mohásodás miatt könnyen elszíneződhetnek.

Hasonló bejegyzések..