Hátizsákos utazástól a babahordozásig

Ifjúkorban vakmerő vágyakról ábrándozva fürkésszük a szobánk plafonját, később pedig összegyűjtve a kellő bátorságot, talán jó néhányat meg is valósítunk belőlük. Ilyen vakmerő vállalkozás lehet a világ megismerése egyetlen túrazsákkal a hátunkon, Európa bebarangolása keresztül-kasul kedvezményes vonatjeggyel, a gondtalan ifjúság következmények nélküli egyszerűségével. Szülőként is gyakran elképzeljük a vagány utazások kalandjait, hogy ne maradjon ki ez az élmény sem az életünkből.

De gyerekkel a hónunk alatt kicsit másképp fest a valóság…

Dupla-tripla csomaggal a világ körül vagy akár csak a szomszédos faluba

Az évek múlásával a rendszeres lomtalanítás jótékonyan hathat a családi életünkre is, ha lakóterünket kicsit tehermentesítjük a felhalmozott, kevéssé használt tárgyainktól. Bizony sokszor ezek rengeteg helyet foglalnak el. A szabad tér jelentőségét akkor vesszük észre igazán, amikor az eddigi meghitt családi fészek új fiókával gazdagodik.

Nemcsak a boldogsággal árasztja el innentől kezdve mindennapjainkat, hanem egy különálló teljes szoba is megtelik a babavárás kellékeivel, melyek természetesen a padló közepén szanaszét, aknaként ássák alá a közlekedés biztonságos lehetőségét. Így amikor elhatározzuk, hogy népes kis családunkkal útnak indulunk, szinte az egész babahivatal költözik akkor is, ha csak pár napot tervezünk kimozdulni.

A kellékek tára kimeríthetetlen, ha a szemünk fényéről kívánunk gondoskodni. Mindegyikre szükség van biztosan?

A kellékek tára kimeríthetetlen, ha a szemünk fényéről kívánunk gondoskodni. Mindegyikre szükség van biztosan?

Biztonságban földön, vízen, levegőben babával

Hol vannak azok a régi szép idők, amikor arról ábrándoztunk, hogy egy szál magunkban és egy batyuval próbálunk szerencsét, hogy eljussunk A pontból B-be,  a legszerényebb költségvetéssel kalkulálva? Akkor még a stoppolás kézenfekvő megoldásnak bizonyult, melynek művelését sokan művészi szintre emelik a tinédzserkor végeztével is, így elnyerve az életművész titulust. Azonban ez az életforma egy utolsó stoppolással a távolba vész, onnantól kezdve, hogy egy gyermek is csüng a karunkon, akinek a biztonságáért mostantól mi felelünk. Vajon mindenképpen így kell lennie?

Babával a világ körül

Mindennek az értelmezése viszonylagos, mely a hozzáállásunktól és felfogásunktól függően változik. Egy pár napos kikapcsolódás is járhat akkora macerával, mintha egy hónapra hagynánk el az otthonunkat. Fogyasztói társadalmunk bőséges választékkal kényezteti a szülőket, ha a gyermek iránti gondoskodás minősége a tét. Természetesen nagyszerű dolog, hogy szinte minden egyes problémára tízféle típus, design és érték közül választhatunk – legyen az popsikrém, pelenka vagy kreativitást fejlesztő játék- mindaddig, amíg mi döntünk a tárgyaink felett, és nem ők uralnak minket. Minden egyes alkalommal egy félszobányi plusz kiegészítővel felszerelkezve megfontolandó, hogy útra kelljünk-e. Különben is az ismerősi körünkből sokan azt mondják, hogy gyerekkel utazni nagy kihívás, nagy elszántságot követel tőlünk.

Tényleg mindezeket a tárgyakat napi szinten használjuk egytől-egyig, melyek nélkül gyermekünk nem lenne biztonságban? Elgondolkoztató, amikor arra is látunk példát lépten-nyomon a környezetünkben, hogy csupán egy babahordozó és egy oldaltáska elég ahhoz, hogy babával együtt is felkerekedjünk megismerni a világot, hiszen minden rezdülése érdekes még neki. A legfontosabb pedig folyamatosan ott van vele: a közelségünk és megnyugtató szívdobogásunk.

Hasonló bejegyzések..