Végre itt a futásidény! De hogy válasszak jó futócipőt?!

Újra beköszöntött a szikrázó napsütésben, madárcsicsergésben gazdag tavasz, amit a mozgás szerelmesei már olyannyira vártak. „Itt az idő, uccu neki a futásnak!” – mondják sokan, azt azonban már kevesebben tudják, hogyan is kell olyan cipőalkalmatosságot választani hozzá, amely kíméli a bokát, térdet, gerincoszlopot és az ízületeket. Remek segítséget jelenthet ebben az is, ha megfelelő helyen vásárolunk, ahol széles körű kínálat áll rendelkezésünkre.

Miért fontos ez annyira?

Sajnos elég gyakran előfordul, hogy úgy vágunk bele ebbe az egyébként nagyszerű sportba, hogy nem vagyunk kellőképpen felkészülve rá. Vajon hányszor jutottak már eszünkbe olyasfajta gondolatok, hogy „Idén nyárra formába hozom magam!”, vagy „Túl sokat ülök a számítógép előtt, teszek valamit a testemért és a jó közérzetemért!”? Ezen felbuzdulva aztán gyorsan magunkra kaptuk az első sportcipőt, amit otthon találtunk: legyen az tornacipő, vagy bármiféle edzőcipő, és látogattuk meg a hozzánk legközelebb eső parkot, erdőt, sportcentrumot, vagy edzőtermet. Arra azonban kevesebben gondolunk, hogy ezzel többet árthatunk testüknek, mint gondolnánk.

A futás során ugyanis minden egyes lépés, talpunk minden egyes földet érése testünk számára ütést jelent, ami rendkívüli mértékű megterhelés számára. Tulajdonképpen alsó végtagjaink és ízületei szinte teljes egészét használjuk ilyenkor, és ezáltal terheljük is, ezen kívül pedig testünk tartóoszlopát, a gerincet is megerőltetjük. Így, ha arra alkalmatlan cipőben, és nem megfelelő talajon végezzük a mozgást, akkor jelentősen megnöveljük a sérülések esélyét, amelyet csak fokoz, ha testünket alapvetően nem tartjuk edzésben. A sérülésekből való felépülés, regenerálódás pedig egyes esetekben hosszú időt, akár keserves hónapokat is igénybe vehet.

A futócipő kulcsfontosságú

A futócipő kulcsfontosságú – ha rendszeresen sportolunk, és nem a megfelelő cipőt választjuk ehhez, akkor talpa könnyen elkophat, és már nem nyújt számunkra védelmet

Azt akarjuk tehát, hogy jól kifundált tervünket siker koronázza, és bombaformánkat hozzuk minden körülmények között, igaz? Nézzük hát meg, mit tehetünk ezért.

Első sorban a minőségi darabokat kell keresnünk, melyben sokat segíthet, ha megnézünk néhány példát. A minőség azért olyan fontos, mert testünkkel együtt a cipőt is nagymértékben megterheljük, és azok gyorsan elkophatnak, ha nem a magasabb kvalitásúak közül vásárolunk. Egészségügyi oldalát tekintve pedig minél ellenállóbb a lábbeli, annál hatékonyabban csillapítja a testünket ért ütéseket.

Így ha arra vágyunk, hogy szívünk választottja minden egyes edzés során, és a lehető leghosszabb időn át óvjon minket, így a mozgás tényleg előnyünkre váljék, akkor valóban megéri a tartósabbak közül válogatni.

Paradoxon a vásárláskor?!

A másik fontos szempont a cipellő súlya, amely azonban egy furcsa csavart eredményez a futócipők minőségét illetően. Mégpedig arról van szó, hogy egy cipő minél könnyebb, annál kevésbé ellenálló, és természetesen fordítva, ezzel azonban kevesen vannak tisztában. A gyártók alapvetően két kategóriát készítenek: versenyzők számára, és hobbifutáshoz. Mivel a test terhelése miatt fontos, hogy a mozgás során viselt cipő minél könnyebb legyen – tehát minél kisebb nehézséget jelentsen az egyébként is folyamatos ütésnek kitett testnek -, így a versenyszerűen futók számára célszerűen könnyebb típusokat gyártanak, noha ezek élettartama is jóval rövidebb. Míg egy versenyző futócipője körülbelül 190-250 grammot nyom, és 140-310 km után el is használódik, addig a hobbifutók számára gyártott darabok súlya hozzávetőlegesen 280-420 gramm között mozog, és ezek már 800-1200 kilóméternyi használatot is kibírnak.

Az sem mindegy, milyen alakú a lábam?!

Nem bizony! A vásárlás előtt nagyon fontos kiderítenünk, hogy lábunk a mozgás alatt inkább befelé és középen, vagy éppen ellenkezőleg, a talp külső éle felé terhelődik, és így célszerű kiválasztanunk a hozzánk illő darabot. Ennek ellenőrzésére egy nagyon egyszerű módszert alkalmazhatunk: kukkantsuk csak meg a mostani cipőnket, hogy van elkopva! Így máris könnyedén megleljük az egyik legfontosabb választ, ami hozzásegít minket a testhezálló példány megszerzéséhez.

Ezen kívül pedig a lábszélességünk is fontos; a gyártók manapság már erre is odafigyelnek, és igyekeznek igazodni a különböző szélességű lábfejeink méreteihez. Rengeteg típust találunk a piacon  férfiaknak, nőknek, gyerekeknek egyaránt, mindenféle terepre.

Alapvetően pedig azt mondhatjuk, hogy mindenképpen kényelmes legyen az általunk vásárolt futócipő, és lábujjaink előtt körülbelül 0.5-1 cm-t, mint funkcionális hosszat hagyjon szabadon számukra.

És mi lesz a pihenéssel?!

Természetesen, mint minden edzés során, itt is nagyon fontos, hogy megfelelő nyújtó- és levezető gyakorlatokkal fejezzük be, és elegendő időt biztosítsuk testünk számára az alapállapotba való visszatéréshez. Pulzusunk egészséges szintjét kiválóan biztosíthatjuk egy-egy könnyed sétával, amely akár edzésre való ráhangolódásnak is tökéletes; ezt pedig végezhetjük adott esetben gyorsabb tempóban is. Mivel futás során teljesen zárt cipőt használunk, a sétákhoz válasszunk bátran légáteresztő modelleket, mert lábunk meg fogja hálálni, és ezzel nagymértékben hozzájárulunk lábunk egészségéhez is.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: