Műtárgy úton-útfélen

A helyváltoztató életmód már nagyon régen az emberiség fejlődéstörténetének a része. A népvándorlások kora után napjainkban általában azért váltunk élőhelyet, ha új munkahelyünk lesz, vagy amikor családalapítás miatt nagyobb otthonra, vagy éppen egy egészségügyi probléma orvoslására a városhoz képest természetközelibb környezetre van szükségünk.

Ha az életünkhöz tartozó rengeteg holmin kívül értékes műtárgyak is vannak a tulajdonunkban, legtöbbször a csomagolásukkor döbbenünk rá, hogy nem is olyan rizikómentes a szállításuk. Szerencsére ennek megoldásában is több szolgáltató áll a rendelkezésünkre.

Szállítási konstrukciók szivárványa

Amikor el kezdünk érdeklődni a telefonos ügyfélszolgálatokon a konkrét árajánlatok után, sajnos ritkán kaphatunk pontos kalkulációt, mert sokféle paraméter határozza meg a végleges viteldíjat. Befolyásoló tényezők, hogy honnan, mekkora távolságra, milyen útvonalon kell eljuttatni, hány darab műtárgyról van szó, hogy mennyi a becsült értéke, súlya, mérete, illetve hogy kortárs vagy antik alkotásról beszélhetünk. Ha nemcsak pár száz kilométert kell megtenni, akkor a légi szállítás a legkedvezményesebb, amennyiben a méretbeli paraméterek is engedik ezt a választást. Gigantikusabb méret esetén a megfelelő szintű értékbiztosítással rendelkező szállítmányozó cégek a legmegbízhatóbbak, melyek portfoliójában külön fel van tüntetve a műtárgyszállítás is. Ugyanis a gondos csomagolás ellenére is más odafigyelést igényelnek a kevésbé sérülékeny tárgyakhoz képest.

A műtárgyszállítás speciális előkészületeket és óvintézkedéseket igényel.

A műtárgyszállítás speciális előkészületeket és óvintézkedéseket igényel.

Mielőtt összeáll egy kiállítási anyag…

Magánszemélyeken kívül rengeteg hivatásos intézmény, múzeum és galéria is megbízatást ad a napjainkra felbecsülhetetlen értékkel bíró műtárgyak szállítására főként akkor, amikor egy-egy tematikus kiállítás idejére a világ több pontjából gyűlik össze egy kiállítási anyag. Sokan csodálattal szemléljük a múzeumok óriási csarnokaiban helyet kapó több száz művészeti alkotást, nem is sejtve, hogy hány ember munkája és milyen összetett biztonsági rendszer áll mindezek mögött. A kiállítótérbe érkezésüket rengeteg tárgyalás, engedélyeztetések, összetett biztonsági intézkedések és hosszú, költséges szállítási díjak előzik meg. Általában minden műtárgy egyedi ládát kap, mely speciális, állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosít, ezzel is óvva a műtárgy épségben megérkezését. Ha különösen nagy értékű alkotásról van szó, külön szakember is dokumentálni szokta a be- és kicsomagolás állapotát, végig együtt utazva a műtárggyal. Tulajdonképpen saját testőrszolgálatot kap ezáltal.

A művészet befektetés

Akár magánszemély akár egy intézmény oldaláról közelítjük meg a műtárgy biztonságos szállításának feltételeit – modern korunk diktálta gyors megoldások ellenére – jóval hamarabb érdemes elkezdeni a szervezését a hagyományos, nem műkincsnek számító tárgyakhoz képest. Ehhez pedig nem árt minél többféle forrásból információhoz jutnunk, hogy a számunkra legkedvezőbb feltételrendszert fogadhassuk el becses értékeink védelmében a szállítás során.

Hasonló bejegyzések..