Milyen a jó kerítés?

A jó kerítés sok mindentől függ, például az alaptól. A háztulajdonosok általában zsalukőből készítik el, de sokan inkább a betont vagy a megmaradt téglát használják fel. Bárhogy is választunk, nagyon fontos a tartósságra figyelni, tehát kiszámolni a megfelelő mélységet.

A lábazatot ezután nyugodtan tovább díszíthetjük, kerülhet rá terméskő vagy dísztégla. A szakemberek általában a betont szokták javasolni, azonban a döntés csak rajunk áll, mivel az építéshez nem kell külön engedélyt kérni, néhány önkormányzat azonban bejelentési kötelezettséget ír elő.

A jó kerítésnél az sem mindegy, hogy hova kerül. A telek bekerítéséhez az utcai oldalon és az utcáról nézve a jobb oldalon, valamit a hátsó telekhatárnál építhetünk. A kapuk kialakításánál figyelni kell arra, hogy soha ne nyíljanak közterület felé, és arra is, hogy ne lépjük túl az engedélyezett magasságot, ami általában 2,5 méter.

Ha üdülőterületen építkezünk, akkor a kerítésnek nyitottnak kell lennie, és csak élő sövénnyel takarhatjuk el, ahogy a telken belüli elválasztó kerítések sem lehetnek zártak. Azt is érdemes tudni, hogy mindig a saját területünkön belül kell építkeznünk.

Esztétika vagy praktikusság

Amikor a kertvárosban sétálunk, akkor sokszor nem a házakat nézzük, hanem a kerítést. Ebből lehet következtetni, hogy a jó kerítés nemcsak stabil és masszív, hanem szép is. Gondoljunk arra, hogy mindig meghatározza a környezetünk esztétikáját és stílusát, miközben védelmi vonalként is működik. Biztos határt húz a magánterület és a külső világ között, így nem mindegy, hogy milyen könnyű átmászni rajta.

Bármilyen stílusú kerítés mellett döntünk, mindig igazodnia kell a házhoz, azonban nem mehetünk el a praktikusság mellett sem. Érdemes olyan kerítést kinézni, ahol több szín közül választhatunk, így az egyedi igényeinket is figyelembe vehetjük.

Persze, minél nagyobb szabadságunk van, annál nehezebb lesz a választás, így bizonyos esetekben jó, ha a biztos megoldást keressük. Válasszunk olyat, ami időtálló, ugyanakkor egyszerű és gyors a telepítése.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: