Fűszerkert kialakítása a teraszon

Nagyon sok kertes házban élő ember szeret tenni-venni a kertjében, kertészkedni, gyönyörű növényeket nevelni és ápolni. Akár egy kis fűszerkertet is kialakíthatunk a teraszunkon, hogy amikor szükség lesz rá, csak nyúlni kell érte, és máris ízesíthetjük vele az ételeinket.

A sztárszakácsok gyakran ízesítik ételeiket házilag termelt fűszernövényekkel. A kerttulajdonosok számára egyszerű és nagyszerű megoldás lehet egy kis mini fűszerkertet kialakítani a teraszukon, így mindig friss és illatos fűszer kerülhet az ételbe.

Wpc teraszburkolatok a szép teraszért: http://www.teraszburkolat.hu/wpc (Klikk a linkre)

Válogassunk minél több fűszertermesztésre alkalmas ládát, cserepet, balkonládát, és azokba helyezzük el a növényeket. Mielőtt palántát vásárolnánk, találjuk ki, hogy milyen növényeket is szeretnénk a fűszerkertünkbe, tudakozódjunk, hogy melyik növénynek milyen speciális igényei vannak, és ez alapján válasszunk – akár előre is – ládát nekik.

Csak friss palántákat vásároljunk, és vásárlás után lehetőleg minél hamarabb ültessük őket nagyobb cserépbe. Még virágzás előtt vágjuk vissza a növényeket, mert így fejlődik jobban a levelük. Fontos tudni, hogy bazsalikom, a citromfű, a zsálya nagy hely- és fényigényű növény, tehát olyan helyre ültessük, ahol tud terebélyesedni és kellő fény éri. A kakukkfű és a levendula is fényigényes növények, jól tűrik a szárazságot is. A mentát érdemes lehet víz közelébe ültetni, ha erre nincsen lehetőség, akkor rendszeresen kell öntözni a nagy hőségben.

Fűszerkert kialakítása a teraszon

Fűszerkert kialakítása a teraszon

Míg a kakukkfű, az oregánó, a menta, a majoránna, a metélőhagyma, a citromfű és a zsálya képes átvészelni a telet, addig a rozmaringot és a babért szükséges bevinni a téli fagyok idején. A bazsalikomot évről évre újra kell ültetni.

A különféle edényekbe tett fűszernövények nemcsak a terasznak lehetnek kiváló dekorációi, hanem a konyhában is jó hasznukat vesszük. Ha elkészültünk az ültetéssel, nem marad más hátra, mint, hogy kompozícióba helyezzük őket a teraszon, és gondozzuk őket.

Hogy tehetjök még szebbé teraszunkat a fűszernövényeken kívül?

Ugye mennyivel szebben mutat a terasz szép növényekkel, fűszerekkel és igényesen lefektetett kültéri burkolatokkal?

Hasonló bejegyzések..