Csatornarendszer a háztartás szempontjából

Ha tapasztalunk háztartásunkban egy-egy dugulást, akkor kifejezetten ellenségként tekinthetünk rá, hiszen számos kellemetlenséget okozhat: rossz szagokat, károkat a lefolyórendszerben, ház és lakás eláztatását, és nem mellesleg nagy kiadást is jelenthet maga a megoldás.

Láthatatlan rendszer

Könnyedén figyelmen kívül marad a háztartáshoz tartozó csatornarendszer, hiszen a szemünk elől gondosan el van rejtve: padlózat alatt, falakban, föld alatt, tehát abszolút kiesik látókörünkből. Egy csatornarendszeri dugulás a legtöbb esetben hosszú évek alatt alakul ki, de vannak olyan szerkezetek is – ilyen például a kis vízhozammal működő toalettek -, amelyek rövidebb idő alatt is képesek igencsak kellemetlen dugulást előidézni.

Sok esetben sajnos oda nem illő dolgokat is magával sodor a víz a háztartásból, kisebb-nagyobb tárgyakat, amelyek könnyedén megtelnek vízzel, és hamar kialakulnak a kellemetlen tünetek. Ez az az eset, amikor kifejezetten csak szakember segíthet, célszerű ekkor a lakóhelyünkhöz legközelebb eső szakit felkeresni, aki a dugulás utáni fertőtlenítést is szakszerűen fogja elvégezni.

A mosogató körül

Lefolyótisztítás – kiadásainkat jelentősen csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel

Lefolyótisztítás – kiadásainkat jelentősen csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel

Az egyik legkritikusabb hely, ahol a dugulás keletkezhet, az a konyhában található mosogató. Az itt keletkező dugulások nagy részét az okozza, hogy igencsak csekély mennyiségű vízzel dolgozunk. Ilyenkor nincs elég sodrás a szennyeződések kimosásához, és könnyen összegyűlik, feltapad a falakra a kosz. Kiváltó ok lehet még a konyhában a csőrendszerek alulméretezése, és nem megfelelő lejtése is. Ha túl szűk csöveket építtetünk be, vagy már alapból ezekkel rendelkezett lakásunk, házunk, akkor nagyon hamar összegyűlhet a szennyeződés, erre mindenképpen érdemes odafigyelnünk. Ha pedig a csőrendszerben találhatók olyan szakaszok, amelyek közel vízszintesek, az szintén nehézséget fog okozni a sodródó víz távozása szempontjából.

A tisztítószerekről

Megelőzés, valamint megszüntetés céljából hatékonyan alkalmazhatjuk a boltok polcain található lefolyótisztító szereket. Ezekkel kapcsolatosan nagyon fontos tudni, hogy a gél állagú szerek, és a granulátumok a csatornában sűrű masszává, vagy megkeményedett réteggé válhatnak, amivel nagyobb bajt okozhatunk sokszor, mint előtte volt. Érdemes ezért inkább a biológiai folyadékokat és a tablettákat használni tisztítás céljából.

Hasonló bejegyzések..