Az üveg egyre növekvő szerepe az autógyártásban

Az üveg iránti kereslet folyamatosan nő, de mik is ennek a növekedésnek a fő mozgatórugói? Egyrészt az energiatakarékos és hővédő üvegek használatával az épületekben hatalmas üvegfelületeket használhatnak, jelentős hőveszteség vagy hevülés nélkül, másrészt az autóipar is egyre több üveget használ fel.

Talán az átlag embernek fel sem tűnik, de ha összehasonlítunk egy az 1970-es évek végén gyártott gépkocsit és egyet a 2007-es évből, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a szélvédők felülete, mintegy 60%-kal nőtt.

Ennek több oka is van, egyrészt a fogyasztás csökkentés érdekében az autók aerodinamikai tulajdonságait, folyamatosan tesztelik a gyártók és a minél kisebb légellenállás, illetve fogyasztás érdekében a szélvédőket jelentősen megdöntötték. Másrészt a korszerű autókban egyre összetettebb alakzatú autóüvegekre van szükség, ami tovább növeli az üvegfelület méretét.

A mennyiség mellett itt ejtenék néhány szót a minőségről is. Az autóüveg gyártásban egyre nagyobb hangsúlyt kap a minőség és az értéknövelt tartalom iránti kereslet is folyamatosan nő. A szélvédőnek ma már nem csak az a funkciója, hogy kilássunk rajta. Ma már a gyártók nagy figyelmet fordítanak a komfortérzetre, amihez az autóüveg nagyon nagy mértékben járul hozzá. Jelentős szerepe t játszik a hőérzetben, a zaj csillapításában, de például az UV sugárzás elnyelésében is.

A tökéletes kilátás érdekében fontos a tiszta és sértetlen autóüveg

A tökéletes kilátás érdekében fontos a tiszta és sértetlen autóüveg

Egyre több üveg kap vízlepergető bevonatot, huzalozott vagy nyomtatott antennák kerülnek bele, hogy a kocsiban is tudják a gyerekek nézni a tv-t, használni tudjuk GPS-ünk vagy mobiltelefonunk.

Ezeknek az autóüvegeknek a beszerelése, cseréje már komoly szakértelmet kíván és érdemes szakemberre bízni. Érdemes gondosan megválasztani azt az autóüveg szervizt, ahol kicseréltetjük törött szélvédőnk, mert egy utólagos javítás sokkal költségesebb lehet, mint ha nagy gyakorlattal rendelkező szakemberekre bíztuk volna a munkát, ráadásul helyszíni kárfelvételi joggal rendelkező szervizek, a biztosítás utáni rohangálástól is megkímélnek bennünket.

Hasonló bejegyzések..