A szivárványszínű kenyér most a legújabb őrület!

A gasztronómia az egyik olyan tudományág, amely előtt még számtalan új út áll a fejlődés, illetve a trendek kapcsán.

Ennek megfelelően még mindig rendre érkeznek az újabbnál-újabb őrületek, amelyek középpontjába valamely jól ismert étel megreformálása kerül. Ezúttal a kenyér került sorra, miután egy élelmiszeripari kutató kifejlesztette az első szivárványszínű kenyereket.

Nem csak szép, egészséges is

Habár egy lila- vagy zöldszínű kenyér első blikkre talán nem fest túl bizalomgerjesztőn, ellenben a hírek szerint az újdonság lényegesen egészségesebbnek tekinthető, mint például a jelenleg forgalomban kapható fehér kenyerek, amelyektől mindenkinek ajánlatos lenne távol tartania magát saját egészsége érdekében. A kérdéses kutató, név szerint Zho Weibiao ugyanis nem csak egyszerű színes kenyeret szeretett volna piacra dobni, hanem egy olyan ételt is, ami kenyérszerű, de mégis egészségesebb, mint a fehér változata.

Ehhez az alapvető textúrát nem is változtatta meg, sőt mi több, alapesetben az első árnyalat, avagy a lila elérése egy korábban nem várt mellékhatás eredménye volt, de annyira megtetszett az alkotónak, hogy egészen új irányban folytatta tovább kísérleteit. Zho ugyanis kezdetben csak annyit szeretett volna elérni, hogy a fehér kenyér nyers tésztáját átitatja egy olyan speciális pigmenttel, amelyet a barnarizsből nyert ki. A cél az volt, hogy ezzel az eljárással sokkal lassabban emésztődjön meg a kenyér, vagyis lényegesen tovább maradjon a gyomrunkban, ezáltal hosszabb ideig biztosítson tápanyagot, illetve teltségérzetet.

A kísérlet sikerrel is zárult, ezáltal Zho megalkotott egy olyan fehér kenyeret, amely bár ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos fehérkenyér, ellenben lényegesen több energia szabadul fel belőle hosszabb időn keresztül, vagyis összességében sokkal kevesebbet kell ennünk belőle, hogy jól is lakjunk.

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció

A félresikerült kísérlet

A kísérlet azonban akkor csúszott félre, amikor az orvos a pigmentek mennyiségét próbálta beállítani, hiszen megfelelő kombinációban és mennyiségben a tészta a szivárvány minden árnyalatában pompázni kezdett tőle, ami ráadásul sütés után is megmaradt, így született lila, zöld, sárga és más egyéb árnyalatú kenyér is.

További érdekesség, hogy az új étel nem csak színes, hanem a hozzáadott antocianinnak köszönhetően az antioxidánsokban is nagyon gazdag, ezáltal fogyasztásával lehetőséget kapunk például a rákos megbetegedések kialakulásának csökkentésére.

Hasonló bejegyzések..