A csőtörés műszeres bemérésének lehetőségei

A csőtörés az esetek egy jelentős részében csak rejtetten mutatja meg magát. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem árasztja el a lakást a víz, nem ázik be a fal, nem telítődik fel vízzel a vízóra akna és így tovább.

Sok esetben csak a víznyomás csökkenését, esetleg a piszkossá váló vizet látjuk ilyen esetben, esetleg dugulást tapasztalunk, ami egykoron minden esetben alapos bontási munkálatokkal, minden túlzás nélkül rombolással járt együtt, ami óriási pénzösszegek kidobását jelentette. Mára azonban a helyzet megváltozott, ezáltal a legmodernebb készülékek korában lehetőségünk van arra, hogy a földfelszínen sétálva megtaláljuk a cső törésének vagy repedésének forrását. Hogy milyen lehetőségek és alternatívák léteznek erre vonatkozólag?

Elektroakusztikus műszerekkel

Az elektroakusztikus műszerekkel történő csőtörés bemérés lényege az, hogy a mérés során a törés vagy repedés helyén kiáramló víz, szennyvíz vagy gáz hanghatásának befogásával határozzuk meg a probléma pontos helyét. Az ilyen készülék munkáját talajmikrofonok segítik, amelyek a talajból érkezett zajt képesek befogni és továbbítani a modern és egyben digitális szűrőtechnikákkal ellátott műszerbe, amely képes a környezet torzító hatásaitól akár deciméteres pontossággal is meghatározni a csőtörés helyét.

Jelzőgázos módszerrel

A jelzőgázos módszer rendszerint olyan esetekben alkalmazzuk, ha nagyon nehezen felderíthető, esetleg csak vékony hajszálrepedésekkel ellátott csőtörést szeretnénk kidolgozni. Ilyen esetben a sérült vezetékszakasz egészét olyan gázzal kell feltölteni, amely bár a környezetre teljesen ártalmatlan, a mérőműszer azonban képes kimutatni és azonosítani. Ahol a gáz kitör a csőrendszerből, a műszer képes centiméteres pontossággal meghatározni, hogy hol találjuk a problémát. A módszer különösen hatásos például a zártabb vezetékrendszerekben, ezáltal például a padlófűtéses rendszerek esetében, ahol a szivárgás pontos helyét csak nagyon nehéz meghatározni.

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

Hőkamerás vizsgálat

A hőkamerás vizsgálat az egyik legmodernebb és leghatékonyabb technológia a csőtörés, illetve az ebből fakadó problémák felderítésére, noha a legideálisabb minden esetben a meleg vizes csővezetékek, például padlófűtéseknél keletkezett repedések meghatározására, de természetesen a csőtörések pontos helyének bemérésére is nagyszerű eredményekkel használható. A kamerával végigkövethetjük a csővezetékek útját, miközben a kamera képes érzékelni és kimutatni a legkisebb hőmérsékleti eltéréseket és különbségeket is szinte bármilyen felületen át. Ha tehát a hőképen azt tapasztaljuk, hogy túl eltérő színek vannak, túl sok a telített felület, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az lesz a csőtörés helye, aminek a kezdetét és a végét, bizonyos esetekben a törés körülményeit, a repedés hosszát is már bontás vagy ásás nélkül meg tudjuk határozni.

A hőkamerás vizsgálat a fentiek közül a legpontosabb, ezen túlmenően pedig a legrészletesebb képalkotó eljárás a csőtörés felderítése kapcsán. Ezzel a módszerrel ugyanis nem csak pontosan meghatározhatjuk a törés vagy repedés helyét, hanem úgy háríthatjuk el a bajt, illetve a problémát, hogy a falak, a padló vagy a kinti föld csak azon részeit bontjuk ki és ássuk fel, amire valóban szükség van a probléma elhárításához. Ez nem csak az esztétika tekintetében nagyon fontos, hanem mindezen túl pénzt is megtakaríthatunk vele.

Hasonló bejegyzések..