Változik a fiatal gazdák területalapú támogatása

Új agrártámogatási rendszer indult hazánkban, melyben nagy hangsúly helyeződik a fiatal gazdákra, akik területalapú többlettámogatást kapnak. A Közös Agrárpolitika 2023-2027 témájában adott ki tájékoztatót az Agrárminisztérium, melyben ismertetik, hogy ki jogosult erre a támogatási formára.

Az alaptámogatáson belül az első 300 hektárig öt évig várhatóan 157 euro/hektár többlettámogatást lehet igényelni minazoknak, akik megfelelő képzettséggel, vagy legalább kétéves szakami gyakorlattal rendelkeznek, és az első igényléskor a 18. életévüket betöltötték, de még 40 évesnél fiatalabbak, és akik mezőgazdasági tevékenységüket 2022. június 10. után kezdték meg. A támogatási konstrukció egyik feltétele tehát a megfelelő képzettség.

Fókuszban az aranykalászos gazda képzés

Fontos, hogy ha aranykalászos gazda képzésen szeretnénk részt venni, olyat válasszunk, ahol tapasztalt szakemberektől tanulhatunk. Nagy előny az is, ha rugalmas a képzés, tehát önállóan oszthatjuk be, hogy mikor tanulunk és a saját ritmusban végezhetjük el a tanfolyamot. Fontos az is, hogy a szakmai tudáson kívül segítséget is kapjunk a tekintetben, hogy milyen módon válhatunk vállalkozóvá, és hogy hogy kell pályáznunk.

A jövedelmező és sikeres gazdaság ugyanis nagyon sok tényezőn múlik. Csak elméleti tudással a birtokunkban pedig sok-sok buktató várhat ránk. Az aranykalászos gazda képzés előfeltétele az alapfokú iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasság.

A képzés igen sokrétű, az általános mezőgazdasági szakismeretek, az elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültségen túl megismerkednek a tanulók a vállalkozóvá válás lépéseivel is. Képesek lesznek szakszerűen, gazdaságosan és környezetkímélő módon elvégezni a mezőgazdasági termelési feladatokat. Az is fontos, hogy a tűz- és környezetvédelmi szabályokkal is tisztában legyünk, és persze nem feledkezhetünk meg a gyakorlati ismeretekről sem.

Plusz előny, hogy az aranykalászos gazda tanfolyam elvégzése után a hallgatók ingyenesen igényelhetik a mezőgazdasági gépkezelői jogosítványt, ami alkalmassá teszi őket például kombájn vezetésére is.

Hasonló bejegyzések..