Tudtad-e a csokiról, hogy.. ?

Talán még a legnagyobb csokirajongók sem tudnak mindent imádott édességükről vagy annak alapjául szolgáló kakaóbabról, ám bőven akad érdekes tudnivaló.

Ezek közül mutatunk most tizenöt, nem annyira köztudott, de fontos tényt.

Csoki alatt természetesen nem ilyet kell érteni, hanem egészséges étcsokoládét

Csoki alatt természetesen nem ilyet kell érteni, hanem egészséges étcsokoládét

 1. A csokoládé jótékony hatásai
 2. A csokoládé gyorsan kialakuló imádata talán összefügg azzal, hogy kis mennyiségben tartalmaz koffeint és amfetaminhoz hasonló vegyületeket is.
 3. Melburnben készítettek egy hatalmas csokoládétojást, mely a világ legnagyobb csokiépítménynek számít mind a mai napig. A csokitojás nem kisebb, mint 3 méteres csokikreáció volt.
 4. A csokoládé elnevezése azték szóra vezethető vissza. Az aztékok „Xocalati”-nak vagy „Chocoatl”-nak nevezték. A szó egy szóösszetétel, melyben a „Choco” habot jelent az „atl” pedig vizet. Ebből valamelyest következtetni lehet arra, milyen állagú volt az azték csoki és mi előállításának módja is körvonalazódik.
 5. Az aztékok a csokoládét körülbelül olyasminek tartották, mint amit ma mennyei mannának nevezünk. Úgy gondolták, hogy aza alapanyagául szolgáló kakaóbabot az ember a Levegőistentől kapta ajándékba áldás gyanánt és a belőle készült, ember által is elkészíthető csokoládé az Istenek paradicsomi eledele.
 6. A mayák és a többi Közép-Amerikai őslakos nép eleinte italt készítésére használta fel a kakaóbabot, szilárd formája csak sokkal később terjedt el.
 7. A csokoládét először a maják készítették és fogyasztották. nagy kincsnek számított, és elismerésnek szánták ajándék gyanánt.
 8. Az aztékok sok esetben chilivel, sőt hallucinogén hatású gombákkal kevert csokoládét fogyasztottak.
 9. A mayáknál a csokoládé ritka esetben ugyan, de fizetőeszköz is lehetett.
 10. A nők közül kétszer annyian szeretik a csokoládéd, mint a férfiak közül.
 11. A csoki 1528-ban „lépett” Európai földre, mikoris Hernando Cortez V.Károlynak kakaóbabot vitt Amerikából.
 12. Körülbelül olyan titkos recept volt a csokoládé készítésének módja a XVI. században, amilyen a CocaCola receptje is. A recept védelmének érdekében a kakaóbabból kizárólag a szerzetesek tudtak csokoládét készíteni. A titkolózás lényege az volt, hogy Spanyolországé maradjon a csokoládé előállításának titka, ami nyilvánvalóan gazdasági és hatalmi okokra vezethető vissza.
 13. Mária Terézia XIV. Lajosnak adta nászajándék gyanánt a csokoládé és készítésének titkát, így terjedt el 1616-tól egész Franciaországban.
 14. A XVII. század végéig a csoki luxusnak számított, így csak egy nagyon kicsi réteg engedhette meg magának élvezetét, ám a XVIII. századra értéke süllyedt, néhány kávéházban egy csésze kávé áráért már lehetett csokoládét kapni.
 15. Bár a kakaóban Közép-Amerikában őshonos, mégis Afrikában termesztik a világ kakaóbabjának 66%-át.
 16. Ha csokoládéra vágyunk, semmilyen más étellel, itallal, élvezeti forrással nem tudjuk pótolni, kiváltani és sajnos ez a tény tudományosan is bizonyított.
 17. A különleges belga csokoládé az egész világon ismert, hatalmas népszerűségnek és megbecsülésnek örvendő, luxusminőségű édesség, így nem csoda hát, hogy a belgát hatalmas ipart építettek fel előállítására. A belga csokiipar mintegy 17 000 embernek ad munkát, ami világszinten is döbbenetes egyetlen iparágtól.
 18. A tiszta csokiládé hozzájárulhat a súlynövekedéshez, ám a koleszterinszintet nem befolyásolja. Nyilvánvalóan az egyes adalékokkal, ízesítőkkel gazdagított csokoládék, a plusz összetevők függvényében máshogy viselkedhetnek, úgyhogy jól nézzük meg, mit eszünk!
 19. Napóleon hatalmas csokiimádónak számított. Soha sehová nem ment csokoládé nélkül, mert számára ez fontos örömforrás volt, ami akkor is jobb kedvre tudta deríteni, mikor semmi más nem segített.

A világ legdrágább csokoládéja magyar pénzbe átszámítva közel 700 000 forintba kerül és csupán 4,5 dekagrammot nyom.

Hasonló bejegyzések..

1 hozzászólás

 1. Csaba szerint:

  A legtöbb jótékony hatás a 100%-os étcsokiktól várható, amit webáruházban szoktam beszerezni.