Tradicionális fogpótlás: a cirkon korona

A fogászati hidat és fogászati koronát több mint száz éve használják, igaz a kezdetleges megoldások azóta jelentős fejlődésen estek át, de minden bizonnyal kiérdemelték a tradicionális jelzőt. A korona egy olyan fogmű mely teljes mértékben eltakarja a rossz, sérült fogat.

A módszer sokkal tartósabb a tömésnél. Fogászati hidat akkor említünk amikor több koronát ragasztanak össze, ezzel igyekeznek egy nagyobb stabilitást adni fogainknak. Híddal tökéletesen el tudják takarni a hiányzó fogakat is, hiszen a szomszédos fogakra úgynevezett pillérkoronát tesznek, ezzel önbizalmat adnak a páciensek.

De mi is az a cirkon? Valójában a cirkonium-dioxid hétköznapi neve a cirkon, ami egy rendkívül nagy szilárdsággal bíró kémiai-fém elem. Egy speciális kémia eljárással a cirkonium-dioxid oxigénnel reakcióba lépve elveszíti a fém tartalmát, így nem okoz kellemetlenséget az a bizonyos fém íz sem. Szilárdsága ekkor már hatszor akkora mint a fogzománcé.

A Cirkon fogpótlás menete

Nem sok hátrányt tudunk megemlíteni ennél a fogpótlásról, de mindenképp tudni kell, hogy hosszabb ideig tart elkészíteni, mint hagyományos társait. A fogorvos első feladatai közé tartozik, hogy megvizsgálja a pácienst és felállít egy kezelési tervet. Következő lépésként helyet csinál a korona számára. A fogat speciális csiszolóeszközökkel eltávolítja, ügyelve arra hogy megfelelő stabilitást kapjon majd a korona.

Ezután jön a lenyomatvétel, hogy a pótlást egy fogtechnikai laborba elő tudják készíteni. A lenyomatvételnél ilyenkor szükség van mindkét fogsor lenyomatára, harapási viszonyok rögzítésére. Az így kapott mintákat a technikus artikulátorba rögzíti, amivel pontosan tudják utánozni az állkapocs mozgását.

Míg a fogtechnikus a laborban készíti el a cirkon koronát, addig a rendelőben megtörténik a megfelelő szín kiválasztása. A rengeteg háttér munka után (CAD/CAM berendezéssel való kifaragás)  a vázpróba következik. Ilyenkor a fogorvos a félkész vázat a helyére illeszti, végső formáját kialakítja porcelánleplezéssel. Az így kapott fogpótlás tehát nem 100% cirkon, a cirkon-dioxid csak a váz anyagát adja. A cirkon koronák úgynevezett vállas kialakításúak, ami annyit jelent hogy a pótlás benyúlik a fogíny alá, ezzel teljesen élethű benyomást kelt. Ezután már csak a ragasztás van vissza ami ugyanolyan ragasztóanyaggal történik mint a hagyományos fog rögzítésnél.

Hasonló bejegyzések..