Tapétázás előnyei a festéssel szemben

Mind a tapétázásnak, mind a festésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Vannak, akik egyikre, vannak, akik a másikra esküsznek. Miért más és előnyösebb a tapétázás a festésnél?

A falak burkolásának alapvetően négy módját tudjuk megkülönböztetni, a tapétázást, a falak festését, a csempézést és a fával való burkolást. A fa burkolatok kiválasztása viszonylag kevésszer történik, csempézni pedig általában a konyhában és a fürdőszobában szoktak, így a két leggyakoribb változat a tapétázás és a falfestés.

A tapétázás esztétikailag sokkal nagyobb élményt nyújt, mint egy festett fal. A festés sohasem tudja visszaadni a tapéta természetes szépségét, még akkor sem, ha mintás festésről van szó. A színárnyalatok rendkívül változatosak, ezen kívül mintákkal is el lehet látni a tapétát. A betapétázott felület más hatást vált ki az emberekben, mint egy sima, egy színből álló fal, hiszen sokkal egyedibbet lehet alkotni, mint egy hagyományos festés esetében.

A tapétázás során sokkal egyedibbet lehet alkotni, mint egy hagyományos festés esetében

A tapétázás során sokkal egyedibbet lehet alkotni, mint egy hagyományos festés esetében

A festés igen komoly munkát igényel, nagy előkészületeket és sok eszközt, amit magunknak kell beszerezni. A veszély ráadásul mindig fennáll, hogy foltosra, csúnyára mázoljuk a falakat, és végül szobafestőt kell hívni, hogy újrafesse. Ha nem saját magunk vágunk bele a festésbe, akkor viszont a szakember hívása miatt újabb költségekbe verjük magunkat, igaz, akkor az eredmény már biztosan magáért fog beszélni.

Tapétázni mesterember nélkül is lehet, ráadásul nem kell félnünk attól, hogy foltokat hagyunk. Még ha picit is félrevágunk vagy nem tökéletesen ragasztunk, akkor sem lesz látványosan ronda a szoba, ellenben ha rosszul festünk, akkor ordítani fog róla, hogy amatőr munka. Ennek ellenére a tapétázás sem egyszerű munka, de némi odafigyeléssel egyszerűen, festékmaradványok nélkül is sokkal könnyebben tudjuk megcsinálni, mint a másik eljárást.

Hasonló bejegyzések..