Miért volt gyenge a Voice?

Hiába a látványos színpadi elemek, táncosok és fények, a Voice első szériája bizony gyengére sikeredett. Miért is?

A sok-sok ember kiválasztása túl sokáig tartott, 48 énekes került a középdöntőbe, az egyszerű néző nem tudott megjegyezni arcot és nevet. Ráadásul igazságtalan volt a bekerülés is. A végén ugye Caramelnél volt már csak egy hely, akik akkor kerültek sorra, hiába volt jó hangjuk, nem kerülhettek be. Végül Henderson Dávid került be utolsónak, de mi van azokkal, akik utána jöttek volna a válogatón? Bocsi, megteltünk?

A párbaj részek jók voltak, de ezt is elhúzták, a nézőkhöz szintén nem tudtak közel kerülni az énekesek. Nem volt jó, hogy mondvacsinált ürügyekkel passzintottak össze kiváló énekeseket egymás mellé, míg egy másik párosból sokkal gyengébb jutott tovább.

24 énekes jutott az élő showba, szintén sok, az X-faktorban lévő 12 még épp határeset, meg tudták jegyezni a nézők. Ráadásul gyorsan ledarálták az egészet, 4-en estek ki élő showként, ami azért is volt rossz, mert a versenyzőknek a saját társai ellen kellett versenyezniük. Sok tehetséges énekes búcsúzott az első körökben is.

Egyszerűen nem volt ez a megoldás így jó. Biztos a külföldi Voice-ban is így van, de egyszerűen nem tudtak közel lopózni az ember szívéhez a szereplők, legalábbis a műsor első felében biztosan nem. Amikor már kevesen voltak, akkor inkább.

Pál Dénes lett végül Magyarország Hangja

Pál Dénes lett végül Magyarország Hangja

Hiába a Hangról szólt a műsor, a csili-vili elemek, táncosok között néha még az énekest is alig lehetett látni. Volt, hogy még a kamera is alig találta meg.

A kamera állandóan ide-oda kapkodott, néha olyan képeket mutatott, amikre senki nem volt kíváncsi. Pl. a kép java részét a közönség foglalta el, az énekes nem is látszott. Sokkal jobb lett volna, hogyha egy-két kameraváltás közben végig egy helyről mutatja a kamera az énekest, hiszen ő a lényeg, nem a kórista lányok.

Szabó Kimmel Tamás is átvette Ördög Nóra ordibálását, már attól is felállt az emberek hátán a szőr.

A mentorok bénázása, Caramel örökösen ismételt monológjai, Andi kényszeres vigyorgásai, Somló értelmetlen beszólásai, amiket összehordott. Mező legalább néha meg merte mondani a frankót, viszont ő is túllőtt néha a célon, főleg a válogatások idején.

A dalválasztás: néha olyan dalokat adtak az énekeseknek, amik egyáltalán nem illettek hozzájuk, vagy olyan régieket, ami a mai fiatalokat nem nagyon szórakoztatja – holott ennek egy szórakoztató műsornak kellene lennie. Ha pedig mai dalt kaptak az énekesek, akkor azt felismerhetetlenségig eltorzították.

A styling: olyan ruhákat aggattak szerencsétlen énekesekre, amikben látszott, hogy rosszul érzik magukat. Miért? Miért kell egy duci énekesre rikító bőrkabátot adni, amikor se a dalhoz, se az énekeshez nem passzol? Szerintem az énekesek a saját szekrényükből jobban fel tudtak volna öltözni.

A kiválasztásnál semmi érzelem vagy könny (pedig ez kéne a nézőknek) nem volt, XY esett ki, köszi, hogy itt voltál, és már mehetett is le az énekes a színpadról. Ezzel a stílussal nehéz az emberek szimpátiáját kivívni.

Hogy pozitív dolgokat is írjak, az élő zene sokat számított. Az is jó volt, hogy mérsékelten volt sok a reklám, nem volt rossz ez a bevágós dolog. Nem volt az az őrült tukmálás, hogy márpedig azonnal ragadd meg a telefont és hívd a számot.

Összességében a Voice nem lett volna rossz, ha közelebb engedik a nézőkhöz az énekeseket, és tényleg csak a hang számított volna, nem pedig az őrült nagy show, ami a legtöbb embert untatta.

W. Nóra

Hasonló bejegyzések..