Mi a valuta és a deviza között a különbség?

A valuta és a deviza kifejezést sokan használják, méghozzá úgy, hogy pontosan nem is tudják, hogy mit jelent. Pedig lényeges különbség van a két kifejezés között. Mindkettőnek az árfolyamokhoz, és a fizetőeszközökhöz van köze, ám teljesen más módon számolhatunk velük.

A valuta mindig fizikai pénzt jelent, vagyis, azt, amikor az egyik pénznemet átváltjuk egy másikra, és közben fizikailag is kezünkbe kerül az összeg. Vagyis egyszerűbben fogalmazva, ha besétálunk egy pénzváltóba, akkor a valuta árfolyamokat kell figyelnünk.

A deviza ezzel szemben úgynevezett virtuális pénz, vagyis sose kerül a kezünkbe, viszont rengetegszer számolunk vele. A deviza a bankszámlákon lévő pénz, és az átváltása akkor lesz lényeges, amikor egy másik devizában lévő számlára utalunk. Például, ha forint számlánk van, de az utalandó összeg euróban van, akkor a devizaárfolyamokkal kell számolnunk.

Ezt a pénzt persze szintén a kezébe veszi majd az, aki kapja a pénzt, de elsődlegesen a bankszámlán lévő összeg váltódik át, ami ugyebár deviza. Ha levesszük a számláról, és így szeretnénk átváltani, akkor már valutáról beszélünk.

Hol és hogyan tájékozódjunk a valuta és devizaárfolyamokról?

Ha pénzváltásban, vagy deviza utalásban gondolkodunk, mindenképp célszerű tájékozódni az árfolyamokról. A különböző pénzintézetek ugyanis más árfolyamon váltják a különböző valutákat, így érdemes utána járni, hogyan és hol járunk a legjobban. Általában a bankok váltják a legkedvezőbben a különböző valutákat is, nemcsak a devizákat.

Arra viszont ebben az estben fokozottan kell figyelni, hogy devizáról vagy valutáról van szó, mivel a bankok mindkettőt váltanak.

Tájékozódni helyben is tudunk a bankban vagy a pénzváltóban, hogy éppen hogyan váltják a dollárt vagy az eurót forintra, ugyanakkor a bankok és pénzváltók árfolyama eltérhet, és nem túl hatékony megoldás a város összes pénzintézményét végig járni csak a tájékozódás miatt.

Manapság szerencsére ezt nem is kell megtennünk, mivel rengeteg weboldal és applikáció foglalkozik az árfolyamokkal, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra érdekes adatokat.

Hasonló bejegyzések..