Lehet-e pajzsmirigy alulműködéssel fogyni?

A pajzsmirigy alulműködés egy alattomos betegség, ugyanis tünetei szerteágazóak, és ha nincsenek határozott tünetek, akkor igen nehéz diagnosztizálni. A tünetei közé tartozik a folyamatos fáradtság, az álmatlanság, a lelassult anyagcsere, hízás, és még számtalan más kellemetlen probléma. Szerencsére a pajzsmirigy problémákat egy egyszerű vérvétellel és ultrahanggal ki lehet deríteni.

A pajzsmirigy alulműködés főként nőket érint. Elsősorban a hatvan év feletti nők betegsége, de manapság egyre több fiatalt diagnosztizálnak vele. Két formája létezik, az egyik a klasszikus alulműködés, a másik a Hashimoto thyreoiditis. A Hashimoto egy autoimmun eredetű betegség, amely során a szervezet ellenségként tekint a szervre, és idővel elpusztítja azt. Aki autoimmun pajzsmirigy alulműködésben szenved, számíthat a folyamatos romlásra és dózisemelésre.

Az alulműködés általában gyógyszeres kezeléssel, T4 hormon pótlással jól kezelhető. A Hashimotósok tapasztalhatnak állapotromlást időről időre, mert az autoimmun folyamat miatt az értékeik ugrálhatnak, egyesek egyszer alulműködnek, máskor túlműködnek.

Ha betartjuk a szabályokat, lehet fogyni pajzsmirigy alulműködéssel is

Ha betartjuk a szabályokat, lehet fogyni pajzsmirigy alulműködéssel is

A hízás, a fogyásra való képtelenség az egyik jellegzetes tünete a pajzsmirigy csökkent képességének. Amíg az alapbetegség nem javul, az értékek nem kerülnek a normál, optimális értéktartományba, esély sincs a folyásra, legfeljebb egy-két kiló tud lejönni a betegről, de az is véres verejtékezések árán.

Szerencsére, amint az értékek a helyükre kerülnek, a kínzó székrekedés el kell, hogy múljon, az anyagcsere pedig felgyorsul. Ez nem azt jelenti, hogy a betegről olvadni fognak a kilók, ahhoz megfelelő táplálkozás, sport és egyéb kiegészítő terápiák is szükségesek. A sport mellett különféle kezelések (pl. tekercselés, szaunázás, stb.), étrendkiegészítők használata mind-mind segíti a pajzsmirigy egészséges működését és a fogyást. Vitaminok közül elsősorban a szelént szokták az orvosok javasolni és D-vitamint. Ezeken kívül lehet különféle testsúlycsökkentő szerekkel kiegészíteni a terápiát.

A pajzsmirigy alulműködés miatt általában nem egy-két kiló ragad az emberre, a túlsúly sokszor extrém, nem ritka a 20-40 kiló extra. Nagyon fontos, hogy ne akarja a beteg azonnal, néhány hónap alatt leadni az extrém túlsúlyt, mert nem biztos, hogy a szervezete, a bőre jól fogja tolerálni. Mindenképpen meg kell támogatni különböző módokon a fogyást. Nem utolsó gondolat felkeresni egy dietetikus szakembert, aki segíthet egy egészségesebb életmód kialakításában, és akár személyi edző segítségét is érdemes kérni, aki személyre szabott edzésterápiával is segítheti az eredményes fogyást.

Hasonló bejegyzések..