Hogyan lehet feltörni jelszavakat?

Régebben komoly informatikai tudás kellett ahhoz, hogy különböző rendszereket fel lehessen törni. A világ mára megváltozott, számtalan lehetőség van a hackerek számára, hogy megszerezzék a kívánt információkat. Még csak mély informatikai tudás sem szükségeltetik hozzá, és könnyen feltörhető a Facebook profilunk is. Lássuk, mire is figyeljünk!

A legkönnyebb dolga akkor van egy hackernek, ha az áldozat önként szolgáltatja ki az információkat. Ezért is nagyon fontos, hogy tartsuk titokban a személyes adatainkat, és ne adjuk ki senkinek. A másik lehetőség az, hogy véletlenül vagy szándékosan elmentjük a gépre. Ilyenkor az illetéktelen nem feltétlenül jut a jelszavunk birtokába, de mivel a böngésző megjegyezte az adatokat, bármikor lehívhatók.

Sőt, egyes böngészők megjegyzik a jelszavakat, és könnyedén lehívható bárki számára. Nagy gond az is, hogy böngésző az összes felhasználónevet, jelszót és webcímet is kilistázza, így aki ott ül a gép előtt, minden adatunkra rájöhet. Ezért is különösen fontos, hogy ha nem egyedül használjuk a gépet, ne mentsük a jelszavakat! Csupán néhány másodpercet vesz igénybe minden alkalommal, ennyit ki lehet bírni.

Ha nem vigyázunk, könnyel feltörheti bárki a Facebook profilunkat

Ha nem vigyázunk, könnyel feltörheti bárki a Facebook profilunkat

Fontos még a gép védelme is. A tűzfal mindig legyen bekapcsolva, a vírusirtó mindig a legfrissebb kiadású legyen, és rendszeresen futtassuk le. Vannak különböző kémprogramok, amiket a hackerek telepítenek a gépre, és ha nem ellenőrizzük rendszeresen a gépünket, ellophatják az információkat. Ma már olyan módszerek is léteznek, amelynél nem szükséges közvetlen kontaktus a hacker és a gép között, a távolból is megoldhatja a feltörést, úgyhogy az sincs feltétlenül biztonságban, aki csak maga használja a gépét.

Mindenképpen informálódjuk körültekintően, akár végezzünk el egy képzést is, hogy megfelelően tudjuk védekezni az illetéktelen behatolóktól. A hackerek világa, a fellelhető programok napról napra változhatnak, mindig legyünk körültekintőek és tájékozottak, így nem érhet minket baj.

Hasonló bejegyzések..