Használja kazánját biztonsággal!

Egyre többen fűtenek otthonukban gázkazánokkal, kondenzációs kazánokkal. Sűrűn lehet hallani a hírekben, hogy kazánproblémák, szénmonoxid mérgezés miatt haltak meg emberek, ezért kiemelten figyelnünk rá.

Nem szabad a kazántól félni, de fontos, hogy betartsunk pár szabályt, és akkor biztosan nem lesz semmi baj!

Nagyon fontos a kazánok évenkénti szervizelése, így azonnal kiszűrhetőek a kisebb hibák is, és megelőzhetőek a nagyobbak. Hiába a rendeltetésszerű használat, az alkatrészek elkophatnak, elromolhatnak, egyéb meghibásodások is jelentkezhetnek, amit például rovarok okoznak. Ezen nem szabad spórolnunk, a jótállás érvényesítéséhez kötelező is megtenni.

A kazán elhanyagolása miatt később komolyabb meghibásodások léphetnek fel, amit csak drága, hosszú ideig tartó javítások árán lehet helyrehozni. Komolyabb esetekben a károk hatással lehetnek a kazán működésére, és ez meglátszódhat a számlánkon is. Súlyosabb meghibásodások esetén akár az életünk is veszélybe kerülhet, így mindenképpen érdemes elvégeztetni a gázkazán ellenőrzését legkésőbb a tél bekövetkezte előtt. A karbantartás a hőcserélő és az égőtér tisztításából, a tartály és a szelepek leellenőrzéséből, és az ismételt beszabályozásból áll. Amennyiben nem értünk hozzá, mindenképpen szakemberrel végeztessük, mert veszélyes lehet!

A központ fűtés helyett a kondenzációs gázkazán olcsóbb megoldás (www.ventil-team.hu)

A központ fűtés helyett a kondenzációs gázkazán olcsóbb megoldás (www.ventil-team.hu)

Elengedhetetlen beszerezni egy szénmonoxidmérőt, amit mindig a kazánnal azonos helyiségben helyezzünk el. Ezen sem érdemes spórolni, inkább válasszuk a drágább kivitelt, hiszen az életünk múlhat a jelzésen. Érdemes a konnektorba dugós változatot előnyben részesíteni, elemes változatnál mindig figyelni kell arra, hogy bírja-e még az elem. Időről időre teszteljük le a mérőt, hogy rendesen működik-e, így nagyobb biztonságban hajthatjuk álomra a fejünket.

Amennyiben nem vagyunk annyira fázósak, érdemes lefekvés előtt alaposan felfűteni, aztán pedig kikapcsolni a kazánt az éjszakára, és csak reggel kapcsolni be újra.

Hasonló bejegyzések..