Fogamzásgátlás férfi szemmel

A fogamzásgátlás általában egy olyan téma, amellyel a hölgyek többet foglalkoznak, sőt, leginkább ez az ő feladatukként van „számon tartva”. Ez persze érthető is, hiszen nem túl sok megoldás van a férfi fogamzásgátlásra. Természetesen akadnak módszerek, de lényegesen kevesebb, mint a hölgyek esetében.

A hölgyek felírathatnak hormonális fogamzásgátló tablettát, választhatnak hormonmentes készítményt, de a spirál, a pesszárium, de a művi meddővé tétel is szóba jöhet. A férfiak esetében nem ennyire széles a paletta. De milyen fogamzásgátló módszerek vannak a férfi oldalon, és ezek mennyire megbízhatóak?

Megszakítástól a kondomig

Ha egy férfi szeretne védekezni a nem kívánt terhesség ellen, akkor jellemzően egy lehetőség kínálkozik, ha a jövőben még szeretne gyermeket, az pedig a kondom, vagyis a gumióvszer. Ez a módszer nemcsak a gyermeknemzést akadályozza meg, de a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt. Akkor is érdemes alkalmazni, ha a hölgypartner szed valamilyen fogamzásgátló tablettát, mert a két módszer együttes alkalmazása nagyobb védelmet biztosít.

Bár sok férfi gondolja még úgy, hogy a megszakított közösülés is egy megoldás a védekezésre, de a helyzet az, hogy ennek a biztonsági foka rendkívül alacsony, mivel az előváladékban is lehet életképes spermium.

Műtéti megoldás

Amennyiben tartósan szeretnénk megoldást a védekezésre, akkor a műtéti megoldások is szóba jöhetnek. Hazánkban a legelterjedtebb módszer a vasectomia, vagyis mindkét oldali ondóvezeték teljes átvágása. Sok férfi tart ettől, mert aggódnak, hogy ez hatással lesz az ágybéli teljesítményükre. Viszonylag ritka szövődménye a műtétnek a merevedési probléma, tehát kimondottan nem jellemző, hogy ez megtörténik. A módszer azonban végleges, ezért szigorú szabályozás vonatkozik arra, ki végeztetheti el a műtétet.

Hormonális lehetőség van?

A helyzet az, hogy bár már van lehetőség a hormonális fogamzásgátlásra a férfiak esetében is, de ezeket nem igazán javasolják az orvosok, mert egyrészt meglehetősen gyakran kellene beadni injekció formájában, másrészt a megbízhatóságuk sem olyan magas, mint a női hormonális fogamzásgátlók esetében. Bár kutatások ezen a területen zajlanak, de egyenlőre nincs olyan hormonális megoldás, amit érdemes lenne kipróbálni.

Hasonló bejegyzések..