Embertelen körülmények között készül egy iPhone-on

Napjaink felcseperedő generációja a kütyüikkel egyfajta státusz szimbólumként villog környezetében. A mai tinédzserek legtöbbje jóformán el sem tudná képzelni az életét internet hozzáférés, számítógép/tablet, és okostelefon nélkül.

De belegondolt-e vajon egyikük is abba egy szabad percében, hogy milyen folyamatok játszódnak le a gyártósorokon, mire eljut a felhasználókhoz egy iPhone?

A brit Mirror napilap munkatársai nem voltak restek körbeszaglászni a Foxconn gyártósorain, ahol a dolgozók többek között iPhone-okat is összelegóznak. A firkászok legvadabb álmaikban sem gondolták azonban, hogy milyen embertelenségeket rejtenek a falak…

Közel 80 ezer embert foglalkoztat a Foxconn. Közülük egy 27 esztendős fiatalember, Lieu Hu lerántotta a leplet a gyárban uralkodó körülményekről: a dolgozóknak a mindennapi munkába állás pillanatától kezdve szinte gyalázatosabb dolgokat kell elszenvedniük, mint a bűnözőknek.

Így készülnek az iPhone-ok

Így készülnek az iPhone-ok

Műszakuk kezdetekor át kell sétálniuk egy fémdetektoron – amiben még semmi kivetni való nincsen. Ám ezt követően anyaszült meztelenre kell vetkőzniük, és testüreg motozzák őket. Amennyiben mindent rendben találtak a beléptetést végzők, a munkásnak nincs más dolga, mint hogy futószalag elé üljön, és fél percenként az előtte heverő alkatrészekből egy új iPhone kerüljön ki kezei alól.

Fél perc. Nem tréfa! Amennyiben egy dolgozó a műszakja végére nem éri el legalább a ezer, azaz 1000 darabos kvótát, azonnali hatállyal a Foxconn berkein kívül találja magát, állástalanul. Azonban, hogyha tartja a normát, megkapja a heti 20 ezer magyar forintnak megfelelő járandóságát. Az alkalmazottaknak egymással beszélgetni szigorúan tilos, az illemhelyiség használatához pedig külön engedélyt kell kérniük. A munkaasztaltól távol töltött idővel sem árt csinnyán bánniuk, hiszen, ha egy műszak alatt egy munkás távolléte meghaladja a húsz percet, másnapra munkanélküli válik belőle.

A hosszas koncentrációs táborokat idéző körülményeket megelégelve, két hete mintegy hangot adva megelégelésüknek, a dolgozók harci-eszközökkel felszerelkezve indultak munkába. Elszántságuknak sajnos azonban nem lett sok haszna: a sérültek száma ötven felé rúgott, rengetegen szorultak kórházi ellátásra.

A történtek ellenére a Foxconnban mit sem változott a helyzet. A gyár szóvivője a sajtóhírekhez annyit fűzött hozzá mindössze, hogy ahogy más ilyen nagy üzemekben, úgy náluk is nagy a hajtás, hiszen sok a megrendelés. Ennél fogva nem lehet lazábbra venni a gyeplőt. És egyébként is, nem érti a dolgozóknak hogyan lehet oka panaszra, hiszen a vállalat szállást is biztosít számukra a munka mellett.

Hasonló bejegyzések..

2 hozzászólás

  1. asd szerint:

    haha napersze…:D jót szakadtam…:D

    • sziasztok danyi kira vagyok szerint:

      sziasztok kira vagyok szeretnék énekes leni és valóra vátani azállmomat amugy 11-éves vagyok és szeretnék majd jelenkezek.