Hónapokig várniuk kell félmilliós gázsijukra a Nemzet Színészeinek

A Nemzet Színészei cím birtokosai havi nettó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek, ám ezt az ellátmányt három hónapig nélkülöznie kell a művészeknek. Várhatóan márciusban fogják megkapni egy összegben a másfél millió forintot, az első negyedév juttatását.

Tizenkét színészt érintő összeget már januárban sem kapták meg a jogosultak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) erről a döntésről csak december végén szólt az érintetteknek. A Nemzet Színészei közül többen már nem aktívak, és egészségi állapotuk nem engedi meg, hogy munkát vállaljanak. Törőcsik Mari elmondta, hogy már tavaly is így kapták meg a pénzt.

Avar Istvánnak súlyos ízületi problémái vannak, emiatt még a lakásban való közlekedés is gondot okoz neki. Elmondta, hogy neki csak ez az összeg és a nyugdíj van, mivel már hosszú ideje nem tud dolgozni.

Szabó Gyula sem tud már dolgozni, mivel agyvérzésen esett át négy évvel ezelőtt. Felesége, Pálma még ápolónőt is fel kellett, hogy vegyen, mert nem tud mindig férje mellett lenni, és ez is bizony komoly költséggel jár.

A Nemzet Színészeinek hónapokig várnia kell, mire megérkezik a pénzük

A Nemzet Színészeinek hónapokig várnia kell, mire megérkezik a pénzük

Berek Kati művésznőnek is agyvérzése volt, és nem tud szerepeket vállalni, ráadásul egy csalás miatt nyolcmillió forintja veszett oda még három évvel ezelőtt. Már tavaly is komoly gondot okozott neki a juttatás késése.

Az EMMI a Blikknek egy közleményben válaszolt: ezt a juttatást a Nemzeti Színháznak utalják át támogatási szerződésként, és a Színház folyósítja a művészek számára az összeget. Ezt a szerződést minden évben újra meg kell kötni, emiatt csúszik a pénz kézhez vétele, az első negyedév juttatását márciusban fogják megkapni majd a színészek.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: