Táblagépek vagy e-book olvasó?

Sokan szeretik összehasonlítani a táblagépeket az e-book olvasókkal, pedig a két készülék nem ugyanazt a célt szolgálja. Mindkét eszköznek helye van a világban, csak nem ugyanarra valók.

A tablet

A táblagépeket elsősorban szórakoztatásra alkották meg, könnyű velük internetezni, videózni, filmet nézni, játszani. Ezek a készülékek érintőképernyősek, ujjal vezérelhetőek. Előnyei, hogy karcmentesek, strapabíróak, és tulajdonképpen maximálisan teljesítik azt, amiért születtek. Sokan használják még munkához, prezentációkat mutatnak be, vagy különféle applikációk segítségével dolgoznak, de alapvetően a szórakoztatás a célja. Érdemes drágább darabot venni, bár olcsóbból is ki lehet fogni jót. Egyetlen egy nagy hátránya van a táblagépeknek, méghozzá az, hogy hiába a legjobb a kijelző, akkor sem olvasásra való.

A táblagépnek és az e-book olvasónak is megvannak az előnyei

A táblagépnek és az e-book olvasónak is megvannak az előnyei

Az e-book

Az elektronikus könyvolvasók kifejezetten azért jöttek létre, hogy a könyvbarátok a zsebükben hordassanak akár több ezer könyvet is. Bár lehet rajtuk internetezni, mégsem feltétlenül erre való, inkább könyvvásárlásra, könyvletöltésre, esetleg hírportálokon való olvasásra. Míg a táblagépeken van háttérvilágítás, addig az e-könyv olvasókon nincs (vagy csak egy-két darabon), és szemkímélő e-inkkel rajzolják ki a betűket a kijelzőre. Ez azt jelenti, hogy olyan, mintha hagyományos papírt olvasnánk, nem fárad el annyira a szem, mint egy monitor előtt ülve. Az elektronikus könyvolvasók azonban nem videólejátszók, többnyire nem is érintőképernyősek, hanem nyomógombosak (senkinek nem jó összetapogatott kijelzőn olvasnia). Míg egy táblagépet pár óránként tölteni kell, az e-book olvasót elég akár havonta, kizárólag akkor használ energiát, ha lapoz, vagy egyéb funkciókat végzünk rajta.

Kinek melyik ajánlott?

Sokat olvas? Napilapokat, hírportálokat, könyveket? Akik nem szeretnének könyvekkel megrakodott táskával végigmenni a városon, azok e-könyv olvasót vegyenek. Akik azonban a játékok szerelmesei, imádnak a világhálón szörfölni, nekik a táblagép az ideális társuk. Ha mindkettőt szeretjük, akkor érdemes lehet mindkét kütyüt beszerezni.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: