Százéves mélypontjára esett vissza a magyar lakásépítés

A 2014-ben rögzített adatok alapján immáron kijelenthető, hogy a múlt esztendőben százéves mélypontjára esett vissza a magyar lakásépítés, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy az utóbbi évszázadban még soha, a legnagyobb gazdasági válság idején sem épült olyan kevés lakás Magyarországon, mint tavaly. Az ágazat szereplői a megoldás kulcsát feltétlenül a politikától várják, lévén csak egy átgondolt és hosszú távú állami szerepvállalás húzhatná ki a gödörből az egész iparágat.

Szakemberek szerint még elkeserítőbb a helyzet, ha azt vesszük alapul, hogy a Magyarországon jelenleg megtalálható közel 4,5 millió lakásból legalább 500 ezret azonnal el kellene bontani, mert lakhatatlan, legalább ugyanennyi ugyanakkor üresen áll, de még félmilliót nem is lakáscélra használnak a tulajdonosok. Ami ennél is szörnyűbb, hogy a hazai lakásoknak jelenleg a 70 százaléka kisebb vagy nagyobb mértékben, de felújításra szorul.

A szakemberek szerint való igaz, hogy létezik a sokat hangoztatott mennyiségi lakáshiány is, azonban az új építkezések fő célja nem ennek a növelése lenne, sokkal inkább a jelenlegi állomány minőségének megújítása – akár a komfort, akár a szigetelés tekintetében. A vélekedések szerint, ha a jövőben egy százalékos megújulást is tapasztalnánk a piacon – ami átlagosan 43-44 ezer új lakást jelenteni –, összességében még az sem növelni a lakások számát, a lakáshiány tehát ugyanúgy fennmaradna, hiszen a lakhatatlanokat le kellene bontani. Az iparág a legnagyobb problémát abban látja, hogy a munkavállalók jövőképe rendkívül bizonytalan, ezáltal az emberek nem tudják, hogy amennyiben belevágnak egy építkezésbe vagy felújításba, esetleg vásárlásba, akkor a későbbiekben is fent tudják-e tartani családjukat, és nem veszítik el a munkahelyüket.

A szegmens dolgát nehezíti az is, hogy az egész régióban Magyarországon tekinthető a legmagasabbnak a lakásokat terhelő áfa mennyisége, amit még az állami támogatás sem képes kompenzálni, de hiányzik a hazai piacról például a 2-3 százalékos teljes hiteldíj mutatóval rendelkező lakáshitel is.

Százéves mélypontjára esett vissza a magyar lakásépítés

Százéves mélypontjára esett vissza a magyar lakásépítés

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint nagymértékben segítené az építőipar helyzetét már az is, ha a kormány elindítana egy bérlakás-építési programot, amivel a fiatalok életkezdését támogathatnak, ezzel párhuzamosan pedig a szociálisan hátrányos családok lakhatására is megoldást kellene találni. Csak ezzel évente 5 ezer új lakást lehetne építeni, ami rendkívül kedvezően hatna az építőiparra – noha végleges és teljes megoldást még nem jelentene. A TLE szerint hatásos megoldást jelentene az uniós támogatások felhasználása is, az EU fejlesztési bankjától ugyanis felvehető alacsony kamatozású hitel által be lehetne indítani a bérlakás programot. Ezzel az állam segítené a fiatalokat az elindulásban, közös életük elkezdésében, hogy később saját tulajdonú új-, vagy használt lakást vásárolhassanak, illetve építhessenek, ami hosszú távon szintén megoldás lenne a problémára.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: