Simon Cowell: Nincs az a tálentum, aki elbújhatna előle

Olyasvalakinek képzelem el, aki egy kilométerről is kiszagolja, meghallja, meglátja, hogy kiben van meg az a bizonyos plusz. Legyen annak neve X-Faktor, vagy bármi más. Beleszületett a zeneiparba, nevet szerzett magának, miközben zsűriként a tévében borzolja a kedélyeket, tehetségkutatói körbejárják a világot. Azonban van még egy nagy dobása, ami felteheti a koronát, amúgy sem mindennapi karrierjére.

Nem ma kezdte a szakmát Simon Cowell, a brit zeneipar guruja. Lehet őt szeretni, vagy utálni, az azonban tény, hogy az egyik legbefolyásosabb személlyé vált a zenei tehetségkutatás világában. Szerencsés helyre született, hiszen édesapja a világ egyik vezető kiadójánál, az EMI-nál töltött be magas pozíciót, és fiának hamar munkát talált a tehetségkutató részlegen. Simon lassan, de biztosan tört fel, majd saját label-t alapított. Volt érzéke a dologhoz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Five, vagy a Westlife formációk felfedezése. A kiadója segítségével ezek a fiúegyüttesek meghódították a popvilágot.

Cowell azonban nem érte be ennyivel, magasabb szintre emelte a tehetségek keresését. A Popstars meg csak a kezdet volt jött a Pop Idol, és a tengerentúli változata, az American Idol. Ezek letrehozásában még csak segédkezett, illetve az Idol sorozatokban zsűriként is szerepelt. Az Egyesült Államokban hírhedt a könyörtelen véleményalkotásáról, nem egyszer kőkeményen kiosztja a jelentkezőket. Az X-Factor ötlete 2004-ben valósult meg, ez a jelenleg is működő Syco nevű produkciós cége munkája. A műsorban Cowell állandó zsűri, illetve mentor. Az Idol és az X-Factor a világ több pontján ért el sikereket. Ezen felbuzdulva jött a Got talent (Van tehetsége)-franchise. Előbb 2006-ban az America’s got talent, egy évre rá pedig Nagy-Britanniában a Britain’s got talent. Itt már nem csupán énekesek, hanem zenészek, táncosok, bűvészek, és más hasonló előadók versenghettek, ehhez hasonló műsor volt itthon a Csillag születik.

Ezeket az ötleteket Cowell és csapata többször is próbálta átültetni. Amerikai feltalálóktól kezdve a Grease West End-beli előadásának főszerepeiért  küzdő tehetségek próbáltak hírnévre szert tenni a műsorok segítségével. Az ötvenedik életévében járó Sinom Cowell legújabb ötletei között szerepel egy szuperdöntő, amelyen a különböző országok X-Factor-győztesei vonulnának fel. Az ötlet Bernie Ecclestone Forma 1-es világából származik, azt azonban még nem lehet tudni, hogy valóban létrejön-e a hatalmas üzletnek ígérkező terv. Ha igen, az nem csupán a magyar X-Faktor bajnokának, hanem a többi ország legjobbjainak is példa nélküli lehetőség, hogy világhírnévre tegyenek szert. Ami Cowellt illeti, nos, ő minden bizonnyal végképp beírja magát a rekordok közé, és a zeneipar történelemkönyvébe is, mint a zenei tehetségkutatás legnagyobb nemzetközi mogulja.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: