Nincs mediterrán ház mediterrán kert nélkül

A mediterrán stílusú házak ma már Magyarországon is egyre népszerűbbnek tekinthetők, de nagyon sok esetben ez csak a ház színében, formájában, esetleg a cserép jellegében valósul meg, de másban már nem.

Márpedig egy szép mediterrán házhoz érdemes tematikában hozzá kapcsolódó mediterrán kertet is építeni, hiszen csak és kizárólag így lehet teljes az összkép, illetve csak így adhatjuk át magunkat maximálisan a Földközi-tenger hangulatának.

Már az épület elhelyezése is fontos

Hogy ízléses mediterrán kert épülhessen házunk köré, ahhoz már az ingatlan elhelyezését is szinkronba kell hoznunk, ezáltal az épület minden oldalánál fontos, hogy maradjon használható kertrész. Sajnos a magas telekárak miatt ma már kevesen engedhetik meg maguknak, hogy nagy kertet tartsanak fenn, így gyakori eset, hogy a ház elfoglalja a telek jelentős részét, és körülötte már csak a közlekedést szolgáló utaknak marad hely. Ilyen esetben sem kell kétségbe esni, a mediterrán kert ugyanis nem feltétlenül a nagy zöld pázsitról szól, sokkal inkább egy kis kövezett kiülőről, néhány mediterrán cserepes növényről, egy kis szökőkútról, árnyékolóról és így tovább.

A mediterrán kert koncepciójával kiválóan egybecsengenek azok a speciális, direkt a pihenést és hűsölést elősegítő díszkertek, amelyek hasznot is termelnek, tehát mediterrán gyümölcsökkel és fűszerekkel vannak beültetve – természetesen ellenőrzött körülmények között. Példának okáért a házat is alaposan feldobja majd, ha néhány leander mellett citrusféléket ültetünk egy nagyobb kaspóba, ami mellett berendezhetünk akár az udvar közepén is egy téglából kirakott fűszerkertet, amelyben igazi mediterrán fűszereket termeszthetünk, így már nem csak a ház stílusával, valamint kertjével, hanem ételeinkkel is átvehetjük a Földközi-tengernél élők szokásait.

Nincs mediterrán ház mediterrán kert nélkül

Nincs mediterrán ház mediterrán kert nélkül

Mediterrán terasz

Ha kis terület áll a rendelkezésünkre, akkor értelemszerűen nem tudunk hatalmas zöld pázsitot, márványszobrokat, mediterrán növényeket, sziklakertet és kisebb tavakat telepíteni egy fehér murvás sétány társaságában, sokkal inkább csak egy kis mediterrán teraszra futja majd, ami ugyanolyan hatásos lehet. Példának okáért befedhetjük egy látványos pergolával, amivel egy félig nyitott, félig zárt helyet kapunk tégla-, vagy sziklafalak társaságában. Egy ilyen kerti terasz akár nappaliként is szolgálhat a melegebb hónapokban, amit ha hozzányitunk a belső nappalihoz – például egy nagy üvegajtóval –, akkor még tovább fokozhatjuk az élményt.

A kert kialakítása során mindig vegyük figyelembe, hogy hazánkban még mindig hidegebb az éghajlat, mind a mediterrán vidéken, így a fagyérzékeny növényeket – mind például a citrom vagy a leander – érdemes dézsába ültetni, így az ősz végén betolhatjuk őket egy meleg helyiségbe, ahol átvészelhetik a telet. A mediterrán hangulatot azonban szabadon fokozhatjuk szőlőlugasokkal, levendulákkal, muskátlikkal, valamint olyan fűszernövényekkel, mint a babár vagy a rozmaring.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: