Nem csak a helytelen táplálkozás felel az elhízásért!

Az elhízás okait a legtöbb tudományos kutatás a helytelen táplálkozásban, valamint a mozgásszegény életmódban keresi, azonban a Monash Egyetemen szakemberei most bebizonyították, hogy sokkal összetettebb folyamatról van szó ennél.

Az intézmény kutatói ugyanis kísérleteik során bebizonyították, hogy a túlsúly kialakulásában életmódunk mellett génállományunk, ezen felül pedig – és ez az abszolút újdonság – a szabadgyökök is felelőssé tehetők. A szabadgyökökről az orvostudomány eddig leginkább azt tudta, hogy alaposan megnövelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatok kialakulásának kockázatát is, de az egyetem kutatása szerint az elhízásban is komoly szerepet játszanak.

A szabadgyököket olyan molekulákként lehetne meghatározni, amelyek a párosítatlan vegyértékelektronjuk miatt a test ép sejtjeiből vonnak el elektronokat, avagy felborítják annak működését. Minél több szabadgyök van bennünk, annál több lesz az egészségügyi problémánk, legyen szó öregedésről, krónikus- esetleg halálos betegségekről, vagy a Monash Egyetem kutatói szerint elhízásról, kettes típusú cukorbetegségről, vagy az úgynevezett zsírmájról. A tudományos magyarázat szerint a szabadgyökök reaktív oxigéngyökökként jelennek meg szervezetünkben, amelyek állandó harcban vannak egyes enzimekkel, így azokkal is, amelyek például anyagcsere-folyamatainkat, vagy az állandó testsúlyt befolyásolják. Összességében tehát minél több szabadgyök található meg szervezetünkben, annál több pusztító folyamat indul meg bennünk, és annál kevésbé leszünk – mondhatni – immunisak a különféle hízást segítő hatásokkal szemben.

Nem csak a helytelen táplálkozás felel az elhízásért!

Nem csak a helytelen táplálkozás felel az elhízásért!

Egy ilyen kutatási eredmény után a legtöbb emberben felmerül, hogy mégis mit lehet tenni az ennyire káros szabadgyökök ellen? Ha szeretnénk megóvni szervezetünket és egészségünket, az első és legfontosabb az életmódváltás lesz, hiszen a dohányzással, a túl sok adalékanyagot és tartósítószert tartalmazó ételekkel vagy az alkoholtartalmú-, illetve cukros italokkal visszük be szervezetünkbe a legtöbb szabadgyököt. A legjobban úgy tudjuk felvenni velük a harcot, hogy megpróbálunk a lehető legegészségesebben élni, mozogni és táplálkozni is, hiszen példának okáért a rendszeres mozgás is segít abban, hogy a szabadgyökök távozzanak a szervezetünkből.

Amivel azonban nagyon sokat tehetünk, az nem más, minthogy rengeteg antioxidánst fogyasztunk, hiszen azok a legjobb ellenszerei a szabadgyököknek, ugyanis megkötik, és távozásra kényszerítik őket szervezetünkből. A legtöbb antioxidáns a friss zöldségekben és gyümölcsökben található meg, valamint minden olyan dologban, amiben kimutatták, példának okáért az étcsokoládéban is rengeteg antioxidáns található. Gyümölcsök és zöldségek közül főleg az áfonya, a citrusfélék, a gránátalma, az avokádó, az alma, a káposzta, a hüvelyesek és a zöldpaprika tartalmazzák kimagasló mennyiségben az antioxidánsokat, de minden ilyen ételben rengeteg található belőlük, fogyasztásuk tehát már emiatt is erősen ajánlott.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: