2015. február 21. 16:31.

Az elhízás okait a legtöbb tudományos kutatás a helytelen táplálkozásban, valamint a mozgásszegény életmódban keresi, azonban a Monash Egyetemen szakemberei most bebizonyították, hogy sokkal összetettebb folyamatról van szó ennél.

Az intézmény kutatói ugyanis kísérleteik során bebizonyították, hogy a túlsúly kialakulásában életmódunk mellett génállományunk, ezen felül pedig – és ez az abszolút újdonság – a szabadgyökök is felelőssé tehetők. A szabadgyökökről az orvostudomány eddig leginkább azt tudta, hogy alaposan megnövelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatok kialakulásának kockázatát is, de az egyetem kutatása szerint az elhízásban is komoly szerepet játszanak.

A szabadgyököket olyan molekulákként lehetne meghatározni, amelyek a párosítatlan vegyértékelektronjuk miatt a test ép sejtjeiből vonnak el elektronokat, avagy felborítják annak működését. Minél több szabadgyök van bennünk, annál több lesz az egészségügyi problémánk, legyen szó öregedésről, krónikus- esetleg halálos betegségekről, vagy a Monash Egyetem kutatói szerint elhízásról, kettes típusú cukorbetegségről, vagy az úgynevezett zsírmájról. A tudományos magyarázat szerint a szabadgyökök reaktív oxigéngyökökként jelennek meg szervezetünkben, amelyek állandó harcban vannak egyes enzimekkel, így azokkal is, amelyek például anyagcsere-folyamatainkat, vagy az állandó testsúlyt befolyásolják. Összességében tehát minél több szabadgyök található meg szervezetünkben, annál több pusztító folyamat indul meg bennünk, és annál kevésbé leszünk – mondhatni – immunisak a különféle hízást segítő hatásokkal szemben.

Nem csak a helytelen táplálkozás felel az elhízásért!

Nem csak a helytelen táplálkozás felel az elhízásért!

Egy ilyen kutatási eredmény után a legtöbb emberben felmerül, hogy mégis mit lehet tenni az ennyire káros szabadgyökök ellen? Ha szeretnénk megóvni szervezetünket és egészségünket, az első és legfontosabb az életmódváltás lesz, hiszen a dohányzással, a túl sok adalékanyagot és tartósítószert tartalmazó ételekkel vagy az alkoholtartalmú-, illetve cukros italokkal visszük be szervezetünkbe a legtöbb szabadgyököt. A legjobban úgy tudjuk felvenni velük a harcot, hogy megpróbálunk a lehető legegészségesebben élni, mozogni és táplálkozni is, hiszen példának okáért a rendszeres mozgás is segít abban, hogy a szabadgyökök távozzanak a szervezetünkből.

Amivel azonban nagyon sokat tehetünk, az nem más, minthogy rengeteg antioxidánst fogyasztunk, hiszen azok a legjobb ellenszerei a szabadgyököknek, ugyanis megkötik, és távozásra kényszerítik őket szervezetünkből. A legtöbb antioxidáns a friss zöldségekben és gyümölcsökben található meg, valamint minden olyan dologban, amiben kimutatták, példának okáért az étcsokoládéban is rengeteg antioxidáns található. Gyümölcsök és zöldségek közül főleg az áfonya, a citrusfélék, a gránátalma, az avokádó, az alma, a káposzta, a hüvelyesek és a zöldpaprika tartalmazzák kimagasló mennyiségben az antioxidánsokat, de minden ilyen ételben rengeteg található belőlük, fogyasztásuk tehát már emiatt is erősen ajánlott.

Nem csak a helytelen táplálkozás felel az elhízásért! nyomán..

A következő hasonló bejegyzések is érdekelhetnek:

Hozzászólás Írása

Biztonsági kérdés:

Ezt láttad már?
Csoki alatt természetesen nem ilyet kell érteni, hanem egészséges étcsokoládét

Pennsylvania állam egyik világszerte elismert egészségügyi és táplálkozási kutatóközpontja megdöbbentő eredményeket hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy hiába tekintünk egyre negatívabban ...