Mitől függ egy gránit sírkő ára?

A gránit a leggyakoribb mélységi magmás kőzet. Szilárd, durva kristályos kőzet, melynek három fő ásványa az áttetsző, szürkés kvarc, a fehér vagy sárga plagioklász és a rózsaszínű vagy fehér káliföldpát többnyire nagyjából egyenlő arányban fordul elő benne.

A gránitot építőkőnek már az őskorban is használták. Napjainkban leginkább sír- és díszítőköveknek, oszlopoknak, burkolóköveknek stb. dolgozzák fel. Magas a kopásállósága, karcolódásra és töredezésre nem hajlamos, csiszolás után fényét hosszú évekig, szinte örökre megőrzi. Természetben két azonos színű és mintázatú kő nem található, így minden sírkő és sírkiegészítő teljesen egyedi és megismételhetetlen.

Gránit mellett azért érdemes döntenünk, mert száz év múlva is fénye marad, nem fagy szét és nem korrodálódik. Természeténél fogva rendkívül kemény, ezért a megmunkálása után felülete örök életű marad. Nem vetemedik, nem reped, nem korrodálódik és mérsékelt nedvszívó hatású. Savnak és lúgnak ellenáll, így a fizikai állapota 100 év múlva is pont olyan lesz mint az elkészülés időpontjában. A sötét színű gránitokba lehet a legszebben gravírozni.

Megéri az olcsóbb műkövet választani?

Az első és legfontosabb: a minőségi gránit alapanyag ára nem olcsó és csak külföldről tudják a forgalmazók beszerezni. Sajnos a beszerzési árat nagyban befolyásolhatja a forint-dollár árfolyam ingadozása is. Egy-egy különlegesebb mintájú gránit is eltérhet az egyszínű társaitól. Ezen felül még nagyban befolyásolja a sírkő árát az elkészítésére (extra forma, kiegészítők) fordított munka idő. Ez az amin nem érdemes pénzt spórolni, hiszen hiába a hosszú élettartam ha nem olyan forma néz vissza ránk, amit kívántunk.

Ár szempontjából első hallásra a műkő sokkal kedvezőbb lehet mint a gránit. Viszont ha nem szeretnénk 30év múlva újra a pénztárcánk mélyére nyúlni, és új sírkövet csináltatni elhunyt szerettünk emlékére akkor hosszútávon a gránit a kedvezőbb. Legnagyobb hátránya a mészkőnek, hogy Külső téren fényét elveszíti, moha képződhet a felületén, közvetlenül a mészkőbe gravírozni nem lehet.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: