Mire lehet szükségünk strandoláskor?

Az utóbbi időben olyannyira jellemző esős, szeles, hidegebb napok mind-mind csak erősítik bennünk a vágyat a napsütésre, és a strandon eltöltött hosszú, emlékezetes órákra. Ki ne vágyna jobban arra, minthogy kifeküdjön a vízpartra, élvezze a napsütéssel táncoló kacajokat, és felüdüljön az édes semmittevésben? Sok segítséget kapunk is ahhoz, hogy ez az idő minél inkább a gondtalanság jegyében telhessen el.

Nélkülözhetetlen naptej

Mi az első, ami eszünkbe jut a hosszú napos órákról? Ha nem megfelelően védjük magunkat az egyre vékonyabb ózonréteg miatt átszűrődő, fokozottan káros napsugaraktól, akkor mindenképpen a leégés okozta fájdalmak jutnak eszünkbe elsőként, amely miatt bőrünk a napokig való szenvedést követően ráadásul eredménytelenül le is hámlik. Nem túl szép kilátások, arra viszont kiválóan alkalmasak, hogy a csodás emlékeket elhomályosítsák. Hogy mindennek elébe menjünk, feltétlenül vigyük magunkkal a bőrtípusunk számára legmegfelelőbb naptejet vagy napolajat, sőt, ha szükséges, akkor a napozás utáni hűsítő krémet, zselét is. Ma már az 5 faktorostól kezdve a 100 faktorosig bőven válogathatunk, sőt mi több, sok esetben azt is figyelembe veszik, hogy zsíros, száraz, vagy irritációra hajlamosak vagyunk-e. És persze ne felejtsünk el gondoskodni családunk védelméről sem, és jó alaposan kenjük be őket is.

Strandfelszerelés profi módon

Vagyis mit vigyünk magunkkal a strandtáskában? Amire mindenképen szükségünk lesz, az a törölköző. Ezt bárhonnan beszerezhetjük, könnyen megtaláljuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt. Praktikus, ha személyenként kettő darabot magunknál tartunk: egyet a törölközésre, egyet pedig a nagy-nagy alvásokra és heverészésre.

Ha hosszabb időt töltünk el a vízparton, akkor feltétlenül legyen nálunk némi elemózsia, gyümölcs, mert a vízben játszás, vízibiciklizés, strandröplabdázás közben könnyen megéhezünk, és a kalandozás közben elvesztett energiamennyiséget pótolnunk kell.

Ennél is fontosabb a folyadék, amiből a legeslegjobb megoldást a víz jelenti, hiszen az üdítőkhöz, gyümölcslevekhez és limonádékoz hozzáadott cukor csak a szomjúságérzet növelésében segít.

Nyári csomag

Nyári csomag – ha mindenre gondosan odafigyelünk a strandra való izgalmas készülődés közepette, akkor biztosak lehetünk benne, hogy boldog és színes élményekkel térünk haza

Ugye egyikőnk sem szeretne egy mesésen eltöltött nyári nap után otthon a sötét szobában, hányingerrel és fejfájással küszködve szenvedni? Természetesen nem, így jó, ha van nálunk valamiféle fejfedő, legyen az akár szalmakalap, baseball sapka, vagy egy vizes kendő, mert ez hatékony védelmet nyújt a napszúrás ellen. Ebből a szempontból a gyermekünkre való odafigyelés fokozottan érvényes, hiszen a kisebbek könnyebben áldozatul esnek a napszúrásnak. Ha többen vagyunk, akkor tökéletes megoldást jelenthet a parton töltött időhöz egy vastagabb, sötétebb anyagból készült napernyő is, amelyet ráadásul a kicsik imádnak is.

Lábbeli: elhanyagolhatónak tűnik a lista végén a megfelelő papucs, vagy tengeri cipő, de ne feledkezzünk meg róla, mert hazai terepen könnyen beleléphetünk egy fűben elrejtőző üvegdarabba, vagy más, éles tárgyba, és gyorsan a sürgősségi osztályon köthetünk ki. Még inkább érdemes erre odafigyelni, ha szabadságunkat a tengerparton töltjük, mert a kavicsok, főként pedig a tengeri sünök elleni egyetlen hatékony védelmet a gumitalppal ellátott tengeri cipő vagy szandál jelenti. Egy tengeri sünnel való találkozás pedig rövid idő alatt lázzal teríthet le minket, ha véletlenül rálépünk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig nem felejtsünk valamiféle olvasnivalót is becsomagolni útravalónk közé, mert míg a többiek a vízben lubickolnak, nekünk kiváló alkalom nyílik a strandon egy kis szellemi felüdülésre, kikapcsolódásra is.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: