Mire figyeljünk kutyánk egészségével kapcsolatban?

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás. Ezért is nagyon fontos, hogy kedvencünk egészsége mindig az előtérben legyen, és sose hanyagoljuk el. Ügyeljünk kutyánk táplálkozására, mozgásigényére és ne törődjünk bele, ha hirtelen furcsán kezd viselkedni, az ebek nagyon nehezen mutatják ki, ha valamilyen fájdalmuk van.

A kutyák fajtájuktól függően átlagosan 10-15 évig élnek. Természetesen találkozhatunk matuzsálemi korokat megért kedvencekkel, de sajnos nem jellemző, hogy az ebek 20 évig vagy többig élnek.

Érdemes a kezdetektől figyelni!

Minden kutyafajtának vannak tipikus betegségei, nem árt már előre tudakozódni ezekről a lehetséges kórokról, akár még az előtt, hogy magunkhoz vennénk az állatot. Ha nagyon felkészültek szeretnénk lenni, akkor az internet helyett inkább egy állatorvostól érdeklődjük meg, hogy hogyan előzhetjük meg a típusbetegségek kialakulását és adhatunk neki hosszú életet.

Mire figyeljünk kutyánk egészségével kapcsolatban?

Mire figyeljünk kutyánk egészségével kapcsolatban? (Fotó: www.kisallatdoki.hu)

Rendszeres ellenőriztetés!

Túl az oltások beadatásán, a chipeltetésen, érdemes lehet időről-időre elvinni az ebet az állatorvoshoz, hogy felmérje az egészségi állapotát. Az időben elcsípett betegségeknél sokkal nagyobb százalékban gyógyulnak meg a kutyák, épp úgy, mint az embereknél, ezért ne sajnáljuk elvinni őt megnézetni! Fontos azonban megjegyezni, hogy túlságosan aggodalmaskodónak sem szabad lenni és mindennel orvoshoz vitetni az állatot.

Vegyük észre a bajt!

Ha azt vesszük észre, hogy kutyánknak valamiféle szembetegsége alakult ki vagy van kialakulóban, azonnal vigyük szemészetivizsgálatra. A szembetegségek lefolyása nagyon gyorsan is megtörténhet, akár az eb a látását is elveszítheti, így nem szabad habozni. Ugyanez vonatkozik egyéb más, külsőleg látható sérülésekkel kapcsolatban is.

Sajnos a kutyáknál gyakran előfordulnak daganatok, ami hamar elviheti az állatot, ha nem ismerik fel a bajt időben. Ezért is nagyon fontos, ha ebünk már idős, akkor adjunk neki különféle vitaminokat (orvosi ajánlás mellett) és vizsgáltassuk meg gyakran. A daganatos megbetegedéseket ma már egyre magasabb színvonalon képesek az orvosok kezelni, úgyhogy képesek lehetnek meghosszabbítani a kutya életét például sugárkezeléssel, kemoterápiával vagy műtéttel.

Bármennyi idős is kedvenc négylábúnk, mindig figyeljünk rá, hogy minél hosszabb, boldogabb élete lehessen, így minket is sokkal tovább tehet boldoggá.

Forrás: http://www.kisallatdoki.hu/

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: