2012. december 30. 16:10.

A brikettálás folyamata során a mezőgazdasági vagy erdőgazdasági melléktermékeket tömörítenek, ezeket a tömörített anyagokat pedig el lehet tüzelni bármilyen kazánban (legyen az fa-, szén- vagy vegyestüzelésű), illetve kandallókban, kályhákban is.

Ilyen melléktermék lehet például faapríték, szalma, kukoricaszár, vagy egyéb melléktermékek. A brikett gyártás során megváltoznak ezen anyagoknak a fizikai jellemzői, a nagy nyomás alatt pedig csökken a melléktermékek térfogata, így akár tízszer kisebb térfogatúvá válhat az eredetinél. Mivel ilyen nagymértékű csökkenést lehet elérni a művelet során, ezért a brikettek tárolása és szállítása is sokkal könnyebbé válik. Ezek a brikettek kb. 50 mm-es átmérőjűek, és általában kör, négyszög vagy sokszög alakúak.

Hogyan is lehet melléktermékeket brikettálni? Legelőször is szükséges ezeknek a melléktermékeknek az aprítása, apró szemcsés őrleményekké kell alakítani, hogy ezek aztán össze tudjanak majd állni egy egésszé. Az aprítógép típusa attól is függ, milyen alapanyagot használunk, ez lehet például bálabontó, tárcsás, dob, kalapácsos vagy egytengelyes aprítógép is.

Ha brikett gyártó gépek után érdeklődik, látogasson el a Best Machinery Kft. weboldalára.

Hidraulikus Brikettáló munkagép (video)

Nem elég pusztán aprítani ezeket a melléktermékeket, fontos, hogy megfelelően szárítsák is őket. A szárítandó anyag nedvességtartalma befolyásolja a folyamat energiatermelését, valamint növeli a költségeket, így ezt a munkafolyamatot sem lehet kihagyni. A darált anyagok nedvességtartalmát 9-15%-ra kell csökkenteni, így érhető el a legkiválóbb brikett. Többféle szárítóval lehet dolgozni, szintén függ a brikettálandó anyag típusától.

Amint kész az aprítás és a szárítás, az anyag bekerülhet a brikettprésbe. Ennek a berendezésnek legfontosabb része a préshüvely, illetve a tömörítést végző csiga, dugattyú vagy görgő. Brikettálás során a magas nyomás és a 80-150°C-os hőmérséklet hatására az apróbb részek összetapadnak, egyéb adalékanyagra a tapadáshoz nincs szükség. A természetes módon lehűlő brikettet a daraboló méretre vágja.

A kész terméket általában 15-25 kg-os zsákokban, illetve ömlesztett kiszerelésben lehet megvásárolni. Otthoni használatra nincs szükség a brikettek csomagolására. Mivel a brikettek méretei tized akkorára csökkentek az eredetihez képest, a tárolása is könnyebbé válik, rengeteg helyet, időt spórolhatunk, hiszen nem szükséges a fadarabokat külön hasítani.

Brikett gyártásához használt munkagép (forrás: http://bestmachinery.hu)

Brikett gyártásához használt munkagép (forrás: http://bestmachinery.hu)

Mi az a brikettálás? Biomassza hasznosítás 2012-ben nyomán..

A következő hasonló bejegyzések is érdekelhetnek:

Az online kaszinók világa bárkit képes magával ragadni.. (kaszinobonuszok.com)

Az online kaszinók világa

2013. február 28. 10:15.
Boros Márton

ÁtVágó: reklamál a kiesett játékos

2012. április 12. 12:37.
Hozzászólás Írása

Biztonsági kérdés:

Ezt láttad már?
400 milliót követelnék Norbiéktól

Schobert Norbit elengedték a kórházból, igaz, csak a Karácsonyra való tekintettel mehetett haza pár órára. Norbi nagyon boldog volt, amikor ...